Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

8 saker ditt kroppshår kan säga om din hälsa

15 jun, 2020
Det kan kroppshår säga om din hälsa
Om du plötsligt börjar tappa hår, eller om det börjar växa hår där du inte haft det förut, kan det vara ett tecken på att något inte stämmer med din hälsa. Här är åtta hälsosaker som kan påverka ditt hår.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla har vi kroppshår, både finare behåring som täcker huden och grövre hår, som håret på huvudet, ögonbryn, fransar, pubishår och under armarna. På huvudet har vi normalt mellan 100 000 och 150 000 hårstrån och tappar mellan 50 och 100 hårstrån om dagen.

Förändring i hår kan vara en varningsignal

När vi plötsligt ser en förändring i håret på kroppen och på huvudet kan det vara ett tecken på att det är något i kroppen som inte står rätt till. Här är några saker som kan påverka vårt hår, som kan vara en signal om att något inte stämmer med hälsan.

1 Manliga hormoner är i obalans

Om kvinnor blir hårigare på kort tid eller tvärt om blir av med hår så kan det bero på en obalans i manliga hormoner. Får man till exempel mer testosteron kan man också få mer hår på kroppen och i ansiktet. Men i klimakteriet är det inte heller  helt ovanligt att kvinnor får tunnare hår på huvudet. Som en konsekvens av att testosteronet höjs när östrogenet sjunker.

Annons

2 Obalanser i reproduktionshormoner

PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, ger många äggblåsor på en eller båda äggstockarna. Har man det har man också obalanser i reproduktionshormoner. Det kan leda till bland att tunnare hår på huvudet, mer ansiktsbehåring och hår på andra delar av kroppen. Det här är också kopplat till testosteron.

3 För mycket stress

Om vi stressar för mycket och återhämtar oss för lite drar kroppen ner på att göra saker som inte är livsviktiga, som att producera nytt hår. Håret kan bli tunnare, även om det brukar dröja upp till månader innan man märker det.

4 Brist på järn

Alla tappar vi lite extra hår i cykler, men att tappa mycket hår från huvudet, eller från delar av kroppen kan tyda på för lite järn i blodet. Man ska vara extra uppmärksam på det här om man är vegetarian eller vegan.

5 Sköldkörteln underproducerar

Sköldkörteln utsöndrar hormoner som är med i processen att kontrollera hur kroppen använder energi. Har du inte tillräckligt med sköldkörtelhoromoner så kan en del av kroppens funktioner bromsa in. Bland annat tillverkning av hår.

Annons

6 Östrogennivåer har förändrats

Hur mycket östrogen du har i kroppen påverkar ditt hår, som i regel blir tjockare om östrogennivåerna är höga. Är de däremot låga kan det leda till att vi tappar hår. Det är inte ovanligt till exempel efter graviditet eller om man slutar med p-piller.

7 Biverkningar av läkemedel

En del läkemedel kan påverka kroppshåret. Bland annat kan antidepressiva och medicin med antikoagulerande effekt ge hårbortfall medan andra mediciner kan ge mer hår, inte minst kroppshår. Oftast går hårväxten tillbaka till det normala när man slutar ta medicinen.

8 Autoimmuna problem

Vissa autoimmuna tillstånd kan göra att ditt immunförsvar ger sig på sina egna hårsäckar, även om det är ovanligt. Det kan göra att man fläckvis tappar sitt hår eller tappar allt hår på huvudet och kroppen. Inklusive fransar och bryn. Den vanligaste hårsjukdomen är alopecia areata som ger fläckvis håravfall och kan triggas av emotionell stress.

Annons

Då ska du söka hjälp för hårförändringar

Om du tappar ovanligt mycket hår (eller om det börjar växa mycket nytt, besvärande hår i ansiktet) så kan det vara värt att kolla upp. Men bara får att du tappar lite hår eller det börjar växa lite nytt behöver det inte vara något fel, det är normalt att hårväxt varierar en del.

Källa: Prevention

LÄS MER:

Trött hela tiden? Här är orsakerna det kan bero på – och hjälpen!

Tappar du hår? Här är de nya metoderna som hjälper

Därför tappar du håret? 9 produkter som hjälper

Annons