Kvinnor blöder mer ju äldre de blir – här är anledningen
Vid två tillfällen i livet brukar menstruationen ändra mönster: dels när man får barn, dels när man är på väg in i klimakteriet – vilket kan vara en lång period på åtta till tio år. Många kvinnor börjar då blöda mer och mer. Det är kan vara så illa att man blöder igenom dubbla mensskydd och få gå upp flera gånger per natt för att byta skydd. Att vi blöder mer har med hormonerna att göra, men det handlar också om att livmodern förändras.
– Livmodern är faktiskt en muskel och den fungerar sämre rent mekaniskt med åren. Det blir svårare för den att tömma sig och man kan få muskelknutor, myom, som ger blödningar med koagulerade blodklumpar, säger Charlotte Wållgren, gynekolog på Charlottamottagningen i Karlstad.
Att blöda mer är oftast en naturlig, och ofarlig, följd av åldrandet. Men det det kan också leda till blod- och järnbrist.
– Då kan man känna sig oförklarligt trött och bli håglös och nedstämd, man kan få krypningar i benen, hjärtklappning och bli andfådd lättare. Blöder man mycket och har sådana symtom, ska man kolla upp sitt blod- och järnvärde, säger Charlotta Wållgren.
Vissa kvinnor kan behöva ta ett tillskott av järn på grund av rikliga blödningar.
– Det är inte farligt att ta järntabletter om man blöder mycket, men jag skulle rekommendera att man pratar med sin gynekolog, barnmorska eller läkare först.
Se också – ny behandling kan hjälpa mot riklig mens, enligt studie.
Hormonspiral kan hjälpa
Det är nämligen inte alltid så lätt att avgöra vad som är att blöda för mycket. Ofta ökar blödningarna långsamt under en rad år. De smyger sig på och man kan ha hunnit vänja sig vid det månatliga blodbadet som gör att man är så trött att man inte orkar träna eller träffa vänner. Gränsen för menorragi, det medicinska namnet på riklig menstruation, går vid rikliga blödningar i sju dagar, ofta med mycket klumpar i blodet.
– Men man kan också blöda väldigt intensivt men i färre dagar. Det finns individuella skillnader.
Samma gäller vilka som drabbas av järnbrist på grund av blödningarna.
– Äter man en bra kost med mycket järn är risken att drabbas mindre. Men vid riktigt kraftiga blödningar kan det vara svårt att orka äta så mycket att man täcker upp järnbristen, säger Charlotta Wållgren.
Besvärande blödningar kan behandlas medicinskt. Bland annat finns ett receptfritt läkemedel, tranexamsyra, som minskar blödningarna. Det finns också receptbelagd medicin mot muskelknutor.
– Hormonspiral brukar också vara en bra hjälp, om livmodern inte är alltför stor eller förändrad. Det kan även användas av äldre kvinnor. Behandling med hormonet gestagen är ett annat alternativ och man kan också operera livmodern. Man ska inte lida i onödan, det finns bra hjälp att få!
Här är några vanliga symtom på att du blöder mer än normalt:
- Blödning i mer än sju dagar.
- Man blöder igenom mensskydden.
- Man måste byta skydd ofta, ibland flera gånger per timme.
- Man behöver byta skydd en eller flera gånger nattetid.
- Mensen kan bestå av större mängder klumpar (koagulerat blod).
- Man känner sig trött till följd av lågt blod- och järnvärde.
- Man har smärtsam menstruation.
Anpassa mensskydd efter just ditt flöde
Med ekologiska, platsfria menskydd gjorda helt utan parfym eller syntetiska syntetiska material från SYD kan du känna dig bekväm under hela menscykeln. På deras hemsida finns tamponger och bindor som passar olika flöden – om du blöder mycket passar varianten "Stream" bra. En extra bonus är den snygga designen! ANNONS Upptäck utbudet här.
Läs mer: