Kvinnor borde jobba 5,5 timmar mindre/vecka än män – här är anledningen
En övertidstimme på jobbet någon gång i veckan kan kännas som en droppe i havet, men det kan faktiskt skada din hälsa. En studie vid The Australian National University har analyserat 7890 australiensare i åldern 24 till 65 har kommit fram till att långa arbetsdagar påverkar både den fysiska och psykiska hälsan och att de är speciellt skadligt för kvinnor.
– Långa arbetsdagar skadar en persons psykiska och fysiska hälsa, eftersom det lämnar mindre tid åt att äta bra och ta hand om sig själv ordentligt, säger Huong Dinh, forskare bakom studien på universitetets hemsida.
Enligt forskarna har kvinnor en lägre tröskel när det kommer till ”arbetstidstrivsel” jämfört med män. Det beror på att kvinnor i större utsträckning lägger tid på obetalt arbete i hemmet.
Läs också: Forskare: Därför bör kvinnor gå tidigare från jobbet
Därför har forskarna även tagit fram antalet arbetstimmar för kvinnor respektive män och menar att kvinnor bör jobba 5,5 timmar mindre än männen. Kvinnornas arbetsvecka bör vara 38 timmar, medan männen kan jobba upp till 43,5 timmar, enligt forskarnas beräkningar.
– Med tanke på de extra krav som ställs på kvinnor är det omöjligt för dem att jobba långa arbetsdagar, vilket ofta förväntas av deras arbetsgivare, utan att det ska äventyra deras hälsa, säger Huong Dinh.
Forskarkollegan Lyndall Strazdins poängterar att det måste göras attitydförändringar i samhället för att män ska kunna ta mer tid åt sysslor i hemmet och tankesättet att ett gott jobb kräver långa arbetsdagar måste försvinna.