Kvinnor födda i april har sämre hälsa - kolla risken för din månad
Tror du att livsstil och gener är det enda som påverkar din livslängd? En ny studie visar att även när du är född på året kan ha betydelse – åtminstone när det gäller risken att dö av hjärtsjukdom.
Störst risk löper de som är födda i april och minst de som är födda i december.
Farligast att vara vår- och sommarbarn
Studien genomfördes på medelålders och äldre amerikanska kvinnor som observerades under upp till 38 år. Syftet var att undersöka om risken för att dö i förtid påverkades av vilken tid på året man var född, eftersom tidigare forskning pekat på ett samband.
Det var precis tvärtom – utom när det gäller just hjärt- och kärlsjukdomar, då årstiderna verkar ha betydelse.
Farligast är det att vara född under den varma årstiden. De som fyller år i april löper 12 procents större risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom senare i livet och även under sommarmånaderna är risken förhöjd.
Medan de som är födda i december löper fem procent mindre risk än genomsnittet att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.
Så här mycket ökar eller minskar risken för hjärt- kärlsjukdom…
… om du är född i:
April + 12 %
Mars + 9 %
Maj och Juli + 8 %
Juni + 7 %
Februari och september + 3 %
Augusti + 2 %
November 0 %
Oktober -1 %
Januari -3 %
December – 5 %
Forskarna vet inte varför det är sådana skillnader beroende på när man är född. Men tidigare forskning har pekat på att skillnader i vad man äter under olika årstider och i nivåerna av luftföroreningar under året, kan göra att hälsan påverkas senare i livet.
Höst- och vinterbarn blir deprimerade
En annan studie har visat att barn som föds under hösten och vintern i större utsträckning drabbas av depressioner senare i livet, än de som är födda under årets ljusa månader.
Forskarna upptäckte att mödrar som fick barn under höst och vinter hade högre nivåer av stresshormonet kortisol i saliven. Det kan alltså leda till att deras barn får psykiska problem när de växer upp.
Källa: dailymail.co.uk/British medical journal
Foto: Shutterstock/TT
Läs mer:
För mycket sömn ökar risken för stroke – så länge kan du sova