Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Kvinnor och män bra på att minnas olika saker – 10 frågor om minnet

20 apr, 2025
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Kvinna som funderar, och Agneta Herlitz, minnesforskare vid Karolinska institutet.
Vad har vi för minnesfunktioner, är det vanligt att glömma saker, skiljer sig minnet år mellan könen och hur vårdar vi minnet? Experten svarar på 10 frågor om vår minnesförmåga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tidiga tecken på demensBrand logo
5 tidiga tecken på demens

Minnet består av många delar. Även om vi med åren får något svårare att lära oss nya saker så förändras inte det så kallade korttidsminnet, eller arbetsminnet, med åldern, inte heller den del av minnet där all vår samlade kunskap finns. Genom enkla minnesövningar kan vi dessutom vässa minnesfunktionerna.

10 frågor och svar om minnet

Agneta Herlitz, professor i psykologi och minnesforskare vid Karolinska institutet, svarar på frågor om vårt minne.

1. Vad är skillnaden mellan våra olika minnesfunktioner?

– Minnet har många olika delar, men enkelt förklarat så är korttidsminnet, eller arbetsminnet, det vi har i medvetandet här och nu. Det handlar om en begränsad mängd information. När du lyssnar på mig kan du säkert upprepa min sista mening ordagrant. Om du bollar med informationen och bearbetar den i arbetsminnet så kan den hamna i långtidsminnet, det episodiska minnet. Då kan du tänka tillbaka på samtalet och minnas hur det var.

Annons

– Långtidsminnet består också av det semantiska minnet – kunskapsminnet – som består av sådant vi lärt oss genom livet, som att Paris är huvudstaden i Frankrike. Det är kunskap som kodats in genom repetition.

2. Vilken roll spelar smaker, dofter och musik för att väcka slumrande minnen?

– De fungerar som ledtrådar för att väcka minnen. Ledtrådar som väcker gamla minnen kan också var en fråga som ställs eller något annat.

3. Hur vanligt är det att minnet inte alls återvänder efter en olycka?

– Det är mycket ovanligt att minnet försvinner för gott. Det vanligaste är att man inte kommer ihåg vad som hände just innan olyckan och vad som ledde till den. Det vill säga att det episodiska minnet påverkas. Däremot brukar kunskapsminnet vara intakt, man kommer ihåg vad en bok är och hur man pratar olika språk.

4. Ger förvärvade hjärnskador alltid minnesskador?

– Nej, det är långt ifrån alltid som minnet påverkas.

Annons

Läs också: Erika förlorade minnet efter ridolyckan: ”25 år av mitt liv försvann”.

5. Hur vanligt är det med tillfälliga minnesförluster? Till exempel att glömma vad man skulle hämta från köket. Varför drabbas vi av korttidsförluster?

– Tillfälliga minnesförluster kan bero på stress, men blir också vanligare ju äldre vi blir. Det är normalt och man behöver inte bli orolig om det händer ibland. Det händer alla.

6. Hur påverkas minnet i övrigt av åldrandet?

– Minnet blir sämre med åren och det gäller särskilt förmågan att lära nytt, exempelvis ett nytt språk. Däremot är vårt kunskapsminne välbevarat genom åren. Det vi har lärt oss sitter och vi kan en massa fler saker när vi är äldre än när vi var yngre.

7. Minns vi barndomen tydligare då vi blir äldre?

– Studier som gjordes på 70-åringar visade att vi kommer ihåg ganska mycket från barndom och tiden som unga vuxna. Vi minns mindre från medelåldern. Varför det är så vet vi inte alldeles säkert men det kan bero på att vi då hade en hjärna som var ung och fräsch och som därmed kunde lära sig mycket, men också på att många viktiga, minnesvärda saker inträffar då.

Annons

8. Skiljer sig mäns och kvinnors minnesförmåga?

– Det finns faktiskt en viss skillnad mellan könen. Kvinnor har något bättre episodiskt minne, vi har lättare för att lära oss saker, medan männen har en fördel när det gäller rumsuppfattning i korttidsminnet, vilket gör att de exempelvis är lite vassare på att sätta ihop Ikeamöbler. Men skillnaderna är små.

9. Demens, vilka tecken bör vi vara uppmärksamma på?

– Om vi glömmer så att vi inte kan orientera oss i vår vardag och det blir påtagligt och får ordentliga konsekvenser så handlar det kanske inte längre om det normala åldrandet av minnet.

10. Hur vårdar vi vårt minne bäst?

– Fysisk aktivitet är bra och sedan tycker jag att vi ska ställa krav på oss själva. Det finns enkla minnesövningar där vi genom associationer tränar på att exempelvis komma ihåg vad vi ska handla i affären.

– Loci-metoden går ut på att du väljer en plats du är bekant med, exempelvis ditt eget hem. Koppla samman din matlista med olika platser i bostaden och skapa mentala bilder av brödpaketet på bordet, fläskkarrén på byrån och så vidare. Utmana dig själv att visualisera varje matvara med en specifik plats och kolla hur mycket du kan komma ihåg när du väl är i butiken.

Foto: Shutterstock/TT, Pressbild

Annons