Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Läkaren förklarar: Allt du behöver veta om artros

01 jun, 2016
author Sofia Börjesson
Sofia Börjesson
Övervikt och brist på motion är vanliga riskfaktorer för utveckling av artros. Här är läkarens bästa tips till dig som är drabbad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I 40- och 50-årsåldern kan artros börja ge sig till känna. Stela och smärtande leder är första tecknet, men då har sjukdomen redan hunnit utvecklas i det tysta i 10–15 år. 30- och 40-åringar har mycket att vinna på att börja förebygga sjukdomen.

Läs även: Är du drabbad av artros utan att veta om det?

– Mitt bästa råd för att minska risken för artros är att öka den fysiska aktiviteten och minska övervikten, säger Stefan Lohmander, professor i ortopedi vid Lunds universitet.

Övervikt vanlig riskfaktor

Artros är mycket vanligt, särskilt i knä, höft och fingrar, men även i axlar och mellan ryggkotor. Övervikt och brist på motion är, tillsammans med ärftlighet, de största riskfaktorerna. Totalt sett är runt tio procent av svenskarna drabbade. Och risken ökar med åldern.

– Artros är den sjukdom som oftast ger problem i form av smärta och funktionsnedsättning hos personer över 50 år, säger han.

Forskarna tror att sjukdomen kommer att öka i takt med att vi svenskar blir allt tjockare. Den slutsatsen drar man efter att ha tittat på länder som USA, som redan i dag har en stor överviktig befolkning. Även måttlig övervikt ökar risken att insjukna.

Annons

– Om ditt BMI är över 25 ser vi en tydlig och ökad risk. Men risken att få artros ökar även för dig med ett BMI inom normalvikten. Det inträffar om du först har ett BMI på 21 och successivt lägger på dig fler kilon så att du hamnar på gränsen mot övervikt, säger Stefan Lohmander.

Motion kan hjälpa

Artros är bara en av många sjukdomar som vår stillasittande livsstil ger upphov till. Vi människor är konstruerade för att röra på oss och har mycket att vinna om vi ser över våra vanor.

– När vi inte använder vårt skelett och våra leder börjar kroppen bryta ner ben och ledbrosk, eftersom det inte verkar behövas då, säger han.

Sjukdomen kan börja smygande och man tänker inte så mycket på det. Och även om symtomen väl börjar ge sig till känna i form av smärta i samband med rörelse är det många som väntar med att kolla upp vad det beror på. Men redan i den fasen är det viktigt att fundera över om du kanske är drabbad av artros. Gör du ingenting åt det kan du få mer ont.

Annons

– Längre fram i sjukdomen kan du få oväntade smärthugg vid vissa rörelser eller vakna på natten av smärta, säger Stefan Lohmander.

Genom att gå ner i vikt och träna enligt ett speciellt träningsprogram som man får av en sjukgymnast blir många av med de värsta smärtorna eller slipper bli sämre.

– Det finns ingen bromsmedicin, men de flesta klarar sig utan operation livet ut, säger Stefan Lohmander.

Att se över sin livsstil och öka sin fysiska aktivitet redan i medelåldern, innan krämporna kommer, är trots allt bästa sättet att slippa insjukna.

– För de flesta räcker måttlig ökning av den fysiska aktiviteten. All träning är bra, men vissa sporter innebär större skaderisker än andra, som fotboll, innebandy och basket. Promenader, simning, cykling eller ett gympass några gånger i veckan rekommenderas.

Text: Maja Lundbäck

Annons