Läkaren: Så vet du om du måste vaccinera dig mot influensa
Influensasäsongen är här och de första fallen har redan rapporterats in. Under vecka 42 hade åtta fall av influensa konstaterats och veckan därpå var siffran fem.
Det är med andra ord hög tid att vaccinera sig och på tisdag den 6 november börjar landstingen sina kampanjer. Frågan många ställer sig är: Ska jag vaccinera mig eller inte? Här försöker vi reda ut det med hjälp av Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, och information från Folkhälsomyndigheten.
Gravida är en riskgrupp för influensa
De som främst bör vaccinera sig är personer över 65 år, gravida som passerat graviditetsvecka 16, plus vuxna och barn från 6 månader som lider av:
• kronisk hjärtsjukdom.
• kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma.
• andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
• kronisk lever- eller njursvikt.
• diabetes mellitus.
• tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
Finns det någon anledning att vaccinera sig även om man är ung och frisk?
— Om man inte tillhör en riskgrupp kan det ju finnas andra skäl. Man kanske lever nära någon annan person som tillhör en riskgrupp och av den anledningen vill bidra till att minska smittrisken för den personen. Hälso- och sjukvårdspersonal är också en specifik grupp som det kan vara aktuellt att ge vaccination, säger Per Follin.
Inte som svininfluensa-vaccinet
Det kan även finnas personliga skäl till att vaccinera sig, till exempel om man har svårt att vara från jobbet eller har en resa inplanerad. Men då kan man inte räkna med att få vaccinationen gratis eller till reducerat pris via landstinget. Det får däremot personer över 65 år och andra riskgrupper. Målet är att 75 procent av alla ålderspensionärer ska vaccineras, men än når man bara ungefär hälften av den gruppen.
— Det sker en långsam ökning. Vi ser positivt på detta men borde kunna öka mer, säger Per Follin.
Varför väljer människor att inte vaccinera sig, fast de tillhör riskgrupperna?
— Det kan finnas flera skäl. Man kanske inte vet eller förstår att man själv tillhör en riskgrupp. Är man osäker kan det vara bra att fråga sin doktor om råd. Andra orsaker kan vara att man känner sig pigg och frisk även om man blivit över 65 år och då tycker att det är ”onödigt” med influensavaccination, vilket tyvärr inte är riktigt.
— Ytterligare en orsak kan vara att man är rädd för att vaccinet är samma som gavs 2009 mot den pandemiska svininfluensan, vilket det inte är. Vaccinet mot säsongsinfluensan är av en helt annan typ som används i mycket stor omfattning i Sverige och många andra länder utan biverkningar som man såg efter pandemin, säger Per Follin.
Sjukdom boostar inte immunförsvaret
Att immunförsvaret blir starkare om det får arbeta, och att det alltså skulle vara dåligt att vaccinera sig är en myt. Influensavirusen som dominerar varierar oftast från säsong till säsong och ändrar även ständigt sin yta. Den som blir sjuk får därför inget garanterat skydd annat än för just det årets influensa. Och något allmänt förbättrat immunförsvar får man inte av att bli sjuk.
Däremot kan det finnas personer som inte bör ta influensavaccin, av andra anledningar.
— Personer som är allergiska mot något som ingår i vaccinen ska inte ta influensavaccin. Det kan gälla personer som tidigare reagerat kraftigt mot äggprotein. Men äggresterna i de moderna vaccinerna är så små att risken för reaktioner hos äggallergiker är liten. Personer som kan äta ägg i form av äggröra eller i sockerkakor kan därför vaccineras som vanligt. Är man själv osäker ska man ta upp det med den som ska vaccinera, säger Per Follin.
De flesta biverkningar som man kan få av vaccinationen är kortvariga och lindriga. Det vanligaste är att man känner av injektionen under några dagar. Det kan bli rött, svullet och ömma där nålen stuckits in. Andra vanliga biverkningar är rinnsnuva, nästäppa, minskad aptit, huvudvärk, svaghet, muskelvärk och feber. Men det är inget jämfört med att få influensa på riktigt.