Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

LISTA: Sämsta maten att äta för ditt hjärta

16 aug, 2019
Sämsta maten för hjärtat.
Vill du ha ett hjärta som håller länge behöver du röra på dig, stressa ner och hålla en sund vikt – men också tänka på vad du äter. Här är en lista med de största matbovarna när det kommer till hjärt-kärlsjukdom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att fisk, fullkorn, frukt och grönt är bra för hjärthälsan har vi hört några gånger vid det här laget (mer bra hjärtmat kan du läsa om här). Vi vet också att det är dåligt för våra hjärtan att stressa för mycket, sova för dåligt och att röra på sig för lite.

Men för att återgå till maten: Vilken mat är egentligen sämst ur hjärtsynpunkt? Här är en lista med livsmedel du bör dra ner på – om du är rädd om ditt hjärta.

Alkohol

Föga förvånande toppar vi listan med sprit. Alkoholen i sig skadar inte hjärtat, men det kan orsaka högt blodtryck som kan leda till hjärt-kärlsjukdomar som stroke. Ju mer du dricker desto större blir också risken att drabbas – men det är också väldigt individuellt hur våra hjärtan påverkas av alkoholen. Har du hjärtproblem i släkten har du också en anledning att hålla nere på alkoholintaget.

Alkoholrelaterade hjärtproblem kan bland annat vara högt blodtryck, rytmrubbning, hjärtförstoring och hjärnblödning.

Annons

Mejeriprodukter

När det kommer till kolesterol påverkar vårt intag av fett en hel del, och kan antingen hjälpa till att höja kolesterolet eller sänka det. Bra fetter, fleromättade fetter, kommer framförallt från vegetabiliska källor, som olivolja, nötter och avokado, men även från fet fisk.

Dåliga fetter, de så kallade mättade fetterna, kommer istället från smör, grädde och ost, men finns även i palmolja och kokosfett.

Mejeriprodukter innehåller även en mindre del transfetter, som inte heller är gynnsamt för hjärt-kärlhälsan.

Rött kött, korv och chark

Även här finner vi gott om mättat fett. Enligt Livsmedelsverket behöver vi inte få i oss något mättat fett alls, och enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna bör inte mer än en tredjedel av hela vårt fettintag bestå av mättat fett.

Rött kött är nötkött, fläsk, lamm, ren och vilt. Chark är korv, salami, bacon och skinka – men även leverpastej och blodpudding. Chark innehåller dessutom ofta en hel del salt, vilket kan höja ditt blodtryck om du får i dig för mycket.

Annons

Socker

Medan det mättade fettet har fått ta emot hårda slag länge i hjärthälsodebatten, så har nu allt fler studier gjorts på socker och dess påverkan på kärl och hjärta.

I en studie som gjordes i Lund 2016 kunde forskare till exempel se att vissa personer som får i sig väldigt mycket tillsatt socker (ofta i form av sackaros) löper en tredjedel större risk att drabbas av hjärtinfarkt.

De största bovarna är sötade drycker, godis, glass, kakor/bakverk och sylt/marmelad. Glass och bakverk innehåller dessutom ofta mättade fetter och transfett.

Friterad mat

Här hittar vi istället stora mängder transfetter. Transfetter bildas vid delvis härdning av fetter, alltså att fettet hettas upp som det gör när man friterar. Transfett anses höja halten av det ohälsosamma kolesterolet LDL och sänka det hälsosamma HDL, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlsjukdomar.

Transfett finns även i mindre utsträckning i mejeriprodukter där det bildas naturligt hos idisslare, men det industriellt skapade trasfettet verkar ha större negativ inverkan på hälsan, enligt studier.

Annons

Snabbmat

Här räknar vi framförallt in hamburgare, kebab och pizza. Även om ingen av dessa tre rätter MÅSTE vara onyttig om du lagar det själv hemma, så får man tyvärr räkna med att det på snabbmatsrestauranger används sämre råvaror, mer ohälsosamma fetter och mer salt, och att tillagningen inte är den sundaste.

Detsamma gäller tyvärr många färdigrätter du kan köpa i butik.

Lightläsk

Läsk som sötats med sötningsmedel istället för vanligt socker är ett bättre val än vanlig läsk på flera sätt – men inte nödvändigtvis för hjärtat.

I en stor amerikansk studie deltog 81 000 kvinnor och svarade på frågor om sitt intag av lightläsk och vanlig läsk. Kvinnorna följdes i genomsnitt under 12 år och av resultaten drog forskarna slutsatsen att det fanns en tydlig länk mellan stort intag av lightläsk och stroke/blodpropp.

Källor: Systembolaget, Hjärt-Lungfonden, Livsmedelsverket, Forskning.se, Time, Science Daily

Foto: TT

Läs mer:

Klimatet hotar vår hälsa – får psykiska besvär och hjärtsjukdomar att öka

Kvinnor drabbas oftare av de här två hjärtsjukdomarna

Nya rön: Styrketräning är bättre för hjärtat än löpning

Annons