Livsmedelsverket: Skippa sockret på förskolan
Varannan svensk anses vara fet eller överviktigt idag. Enligt Livsmedelsverket är feta skolbarn en ökande andel, och maten som serveras i skolor och förskolor kan spela en stor roll.
– Vi ger rådet att inte servera saft, läsk, godis och bakverk. Skolor och förskolor har en jätteviktig roll i arbetet för bra matvanor och en hållbar samhällsutveckling. Där behöver vi hjälpas åt, se till att det blir lätt att välja hälsosamma och hållbara val, säger Anna-Karin Quetel som är nutritionist på Livsmedelsverket till SVT Nyheter.
Läs också: Sockerberoende barn? Dietistens tips mot sötsuget
Idag äter vi dubbelt så mycket godis och dricker dubbelt så mycket läsk som vi gjorde på 1960-talet – omkring 15 kilo godis per person och år! Och den dagliga motionen har minskar. 50 procent färre skolresor görs med cykel idag, jämfört med 1990.
Det här är en utveckling som kan bli dyr för samhället i längden.
Läs också: Socker gör barn överaktiva – myt eller sanning?
– Vi kommer inte ha råd att betala för de kostnader som den här ökningen av fetma genererar. Vi måste hjälpas åt att stoppa den. Det handlar om både hälsa och miljö, säger Anna-Karin Quetel.
Få kommuner har en tydlig policy för sockerkonsumtionen i skolorna, trots att det finns tydliga råd på Livsmedelsverket. Istället är det upp till förskolorna själva att ta tag i frågan. Och hur mycket socker barnen får i sig på förskolan är väldigt varierande mellan olika skolor.
– Det optimala tycker jag är att man till vardags undviker godis, läsk, bakverk och glass, och sparar det till helgen. För förskolan blir det då att man inte serverar det alls, utan låter de få den guldkanten på livet hemma på fredagar och lördagar.
Läs också: Han åt som ett barn i en vecka – se vad som hände
Självklart finns undantag, menar Anna-Karin Quetel, som en lussebulle kring jul eller en tårtbit till midsommar.
– Det finns absolut utrymme för nåt bakverk ibland.
Källa: SVT Nyheter, Livsmedelsverket Foto: IBL