Känner du lukter som inte finns? Det här kan vara orsaken
Har du någon gång känt en lukt saker som ingen annan känt? Har du upplevt att allt luktar lika? Eller är din luktkänsla sämre än den en gång var? Med åldern försämras alla sinnen, inklusive luktsinnet, men det kan också försämras utan åldersrelaterade orsaker. Vissa upplever också störningar i luktsinnet som får dem att känna lukter som inte finns där.
– 20 till 30 procent av de med mycket dåligt luktsinne har haft det efter en huvudskada, säger Mette Bratt, luktforskare och överläkare vid Kliniken för öron-näsa-hals, käkkirurgi och ögonsjukdomar vid St. Olavs Hospital i Trondheim.
En svår luftvägsinfektion kan också minska luktsinnet i efterhand, men då oftare tillfälligt än för dem som har tappat luktsinnet efter en huvudskada.
– Hos dem som har tappat luktsinnet efter en huvudskada återfår 30 procent spontant det innan det har gått tre år. Det betyder också att 70 procent inte gör det, påpekar Bratt.
Även störningar i nervsystemet, som sjukdomarna Parkinson och Alzheimers, kan minska luktkänslan. Enligt Bratt är luktkänslan ofta det första som förloras hos dem med Alzheimers och Parkinson .
En del föds också utan luktkänsla.
– Då vet du inte vad du saknar.
Viktigt för minne, smak och livskvalitet
Att leva utan luktkänsla kan gå utöver livskvaliteten mer än vi kan föreställa oss. Smak och lukt är två olika saker, men utan luktsinnet försvinner mycket av det vi tolkar som smak.
– Det finns fem typer av smak (söt, sur, bitter, salt och umami), medan nyanserna utöver det kommer från signaler i luktsinnet som uppfattas som smak, säger Bjørn Grinde, biolog och seniorforskare vid Institutionen för kroniska sjukdomar och åldrande vid Institutet för folkhälsa i Norge.
Utan luktsinnet kan det också kännas svårt att servera annan mat, matglädjen kan minska, man kan vara rädd för hur man luktar och man känner inte lukten av farlig gas eller lukten av rök. Det har visat sig att äldre människor med dåligt luktsinne har högre dödlighet.
Dessutom är vårt luktsinne nära kopplat till minnet. Du kan uppleva en speciell lukt som tar dig tillbaka till ett glömt barndomsminne.
– Lukt är speciellt förknippat med känslomässigt minne – både positivt och negativt. Luktinformation matas direkt in i minnescentra i hippocampus och känslocentrerna i amygdala , säger hjärnforskare och professor vid University of Bergen, Clive R. Bramham.
Således kan man också fråga sig om träning av luktsinnet kan stärka minnet. Bramham tror att det finns andra saker som är mycket viktigare.
– Luktsinnet kan tränas men jag tror inte att det i sig är sättet att uppnå bättre minne genom åldrandet. Det viktigaste är att hålla sig aktiv kognitivt och socialt. Här kan det hjälpa till att söka efter nya aktiviteter och växlande aktiviteter, och inte minst att vara fysiskt aktiv.
Dofter som inte finns
Anosmi heter förlusten av luktsinnet, men det är inte alltid helt borta. Vissa människor upplever störningar som får dem att känna dofter som inte finns där.
Fantosmi och parosmi är två tillstånd som det har forskats på brett, men där mycket fortfarande är okänt. Det är möjligt att förklaringen är skador på den del av luktnerven som finns i nässlemhinnan. Den första, fantosmi, är när du känner en lukt hela tiden – till exempel känner du alltid en lukt av något bränt.
– Parosmi är att du får en förvrängd lukt varje gång du får en ny doft. Till exempel luktar kaffekoppen inte kaffe, utan oftast något obehagligt. Det beskrivs ofta som lukten av något bränt eller avlopp – att allt luktar otäckt, förklarar Bratt.
I en ny amerikansk studie fann forskare att över 500 av 7 500 deltagare upplever lukt som inte finns där – 6,5 procent. Deltagarna var över 40 år och två av tre som svarade att de hade känt annan lukt än de som faktiskt var närvarande var kvinnor.
Både parosmi och fantosmi är tillfälliga tillstånd, men fenomenen kan pågå i flera år, och eftersom doften är permanent skadad kommer du inte att återfå det normala luktsinnet efteråt. Men så länge du känner till luktförvrängningen, finns det hopp också om att förbättra lukten.
– Det betyder att det finns en signal där, någon form av funktion i luktnerven, påpekar Bratt.
Kvinnor har bäst luktsinne
Så vi kan känna dofter som inte finns där, men vi får också luktsignaler som vi inte är medvetna om. Exempelvis har studier gjorts där kvinnor har luktat på t-shirts från män och pekat ut lukten de gillade bäst.
– Då har vi sett att vi väljer de som är genetiskt olika från oss själva. Det kan ha varit bra att undvika att välja för lika gener, säger Grinde.
Så medan många förändringar kan ske av förlust av luktsinnet, finns det andra sinnen som vi människor är mycket mer bekymrade över.
– Vår art, människan, är inte en där luktsinnet är i fokus. Evolution har gjort att vi är mer upptagna av hörsel och syn, säger Grinde.
Många djur kommunicerar främst med dofter, men för människor har luktkänslan varit mindre viktig. Det kan dock ha varit viktigare för kvinnor än för män, eftersom kvinnor på gruppnivå har bättre luktsinne och hörsel än män. Kanske för att kvinnor, som traditionellt har varit de som har varit mest ansvariga för barnen, har varit mer beroende av att ta emot signaler från de i omgivningen.
– Men vi har en mycket god hörsel. Om jag står bakom dig och viskar, kommer du fortfarande att höra att det är jag, vad jag säger och var jag står, säger Grinde.
Träna luktsinnet
På St. Olavs Hospital arbetar Bratt med ett projekt som testar om luktsinnet kan tränas även hos dem med normalt luktsinne.
En fråga de vill undersöka är om träning av luktkänslan kan hjälpa till att hålla minnet bra och hålla oss friska längre. För dem med förlorat luktsinne används luktträning som en behandling och mer har förbättrats.
– Men lukten är så glömd av oss att för många är det viktigt att bara träffa någon som förstår att ”jag har tappat något”, säger Bratt.
Källa: KK.no Foto: TT
…
Läs mer:
Rädd att lukta illa? Då kan du ha okända sjukdomen ORS
Katrin är doftöverkänslig – tvingas leva med mask
Ny studie: Ditt luktsinne kan avgöra hur många vänner du har