Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

MåBra-doktorn: Att bli frisk efter corona kan ta månader

20 apr, 2020
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Ung kvinna lutar sig trött i soffa med mugg i händerna och måra-doktorn Gunilla Hasselgren intill
Hur länge varar egentligen den extrema tröttheten efter coronainfektion? Så här svarar MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Även den som drabbas av en relativ lindrig coronainfektion kan känna sig dålig väldigt länge. Det kan dröja veckor, till och med månader, innan man är tillbaka på banan efter att ha varit sjuk.

Det finns också de som har symtom som kommer och går under många veckor.

Men vad nu, tänker du kanske, på Folkhälsomyndighetens hemsida kan man ju läsa att lindrigt drabbade brukar vara sjuka i cirka två veckor, medan de som blir svårt sjuka kan vara dåliga i 3-6 veckor? Stämmer inte det?

Sanningen är att det inte finns några säkra svar när det gäller en sådant nytt virus som SARS-CoV-2, som coronaviruset heter. Men eftersom även en vanlig säsongsinfluensa kan följas av trötthet och andra besvär, kan även covid-19 göra det.

Vi bad MåBra:s doktor Gunilla Hasselgren, också känd från TV:s Fråga doktorn, hjälpa oss att reda ut begreppen.

Varför blir man sjuk länge efter corona?

– Hur länge man känner sig dålig hänger förstås ihop med hur allvarligt sjuk man har varit. Och hur allvarligt sjuk man blir beror främst på om man tillhör en riskgrupp – och om man utsatts för mycket smitta, säger hon.

Annons

– Om man marineras länge i viruset är det större risk att man blir svårt sjuk.

Man blir med andra ord mer smittad om man går på en fest och utsätts för coronaviruset under en hel kväll, än om man råkar åka hiss med någon som är sjuk. Det är förmodligen också en stark anledning till att vårdpersonal blivit så svårt sjuka.

Men det kan också ta tid att komma tillbaka efter att ha varit sjuk i covid-19. Det är inte så att man studsar upp ur sängen bara för att infektionen är över. Framför allt kan envis trötthet och huvudvärk ställa till det. Men en del drabbas också av värk i kroppen och koncentrationssvårigheter. Det kallas postinfektiös trötthet och är mycket vanligt, även vid vanlig säsongsinfluensa. Det är en segdragen trötthet i kroppen som gör att man känner sig svag och orkeslös.

– Postinfektiös trötthet kan vara i en vecka och upptill ett par månader, säger Gunilla Hasselgren.

– Men man ska veta att man sannolikt inte är smittsam. utan kan gå och jobba om man inte har feber, hosta eller snuva.

Annons

Hur ska man göra om man inte känner sig pigg efter corona?

Även om man lider av postinfektiös trötthet är det alltså bara att fortsätta som vanligt, enligt Gunilla Hasselgren. Här är hennes tips:

  • Rör på dig. Ta promenader, men gå inte för fort.
  • Sov på natten. Försök att inte ta tupplurar under dagarna även om du känner dig trött. Då är risken att nattsömnen blir sämre.
  • Försök få rutiner: Gå upp och lägg dig ungefär samma tider, ät regelbundet, var inte för stillasittande.
  • Jobba hemifrån eller gå ner till halvdagar under en period, om det går.
  • Ta värktabletter om du också har ont i huvudet.

– Om du fortsätter att vara så trött att det är svårt att arbeta: Försök stanna hemma så länge det går innan du går tillbaka till jobbet.

Numer kan man stanna hemma och vara sjuk i tre veckor utan läkarintyg om man har förkylningssymtom.

När är det dags att söka hjälp?

Går tröttheten inte över efter 1-2 månader, och du känner att du inte kan leva det liv du vill leva, kan du söka hjälp på din vårdcentral.

– Om du är fri från förkylningssymtom och feber, är du välkommen. Då kan vi göra en undersökning för att se om du har blodbrist, fel på sköldkörteln eller något annat som kan vara orsak till extrem trötthet, säger Gunilla Hasselgren.

– Det kan också vara ett tecken på att du blivit deprimerad efter infektionen. Det kan uppfattas som trötthet när man i själva verket är nedstämd.

Annons

Men visar det sig att det sannolikt är långvarig trötthet till följd av att du haft en infektion finns ingen behandling.

– Då handlar det om att långsamt rehabilitera sig själv, att vila och komma igång så att du får konditionen åter, säger Gunilla Hasselgren.

Läs mer:

Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset

Socialstyrelsen: Fetma är en riskfaktor vid corona

Hela familjen drabbades av corona – alla fick olika symtom

Annons