MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren: Jag är rädd för att hamna i respirator
Det kan ha varit en förkylning, men också covid-19. MåBra:s doktor, Gunilla Hasselgren, som också var mångårig expert i Fråga doktorn, har varit sjuk och befunnit sig i frivillig hemkarantän fram till i fredags.
– Jag har inte varit i en affär på tre veckor, utan bara varit ute med hunden i skogen eftersom jag inte vetat om jag varit smittad, säger hon.
Hon testades negativt för corona
Hade det varit en vanlig vårvinter hade hon snutit sig och gått till jobbet på vårdcentralen i Kil. Men nu är det inte ett mars-april som alla andra. Eftersom hennes vuxne son kom på besök och blev strandad i föräldrahemmet med typiska corona-symtom – och hans svärfar testats positiv för corona – så blev det till att stanna hemma. Hon hade sannolikt utsatts för smittan.
– Jag testade mig, men då var det negativt. Jag gjorde testet sent, för att se om jag kan gå tillbaka till jobbet. Hade jag testats tidigare hade det kanske varit positivt. Testet är bara positivt när man är mitt i infektionen.
Det har varit segt. Hon har haft ont i halsen, varit väldigt hes, haft huvudvärk och nästäppa. Och symtomen har inte riktigt velat ge med sig.
– När man vaknar varje morgon och det svider i halsen är det nästan så att man undrar ”är det så här jag kommer att vara nu”. Jag tillhör inte någon riskgrupp, men alla är vi nog lite rädda för att bli svårt sjuka om oturen är framme, säger hon.
– Jag har inte varit sängliggande, men rent teoretiskt kan jag ha haft corona – vilket jag hoppas på. Jag vill inte bli så sjuk att jag hamnar i respirator. Det finns enstaka fall med personer som blivit jättesjuka utan att man vet varför. Och något sådant vill ju ingen råka ut för.
Corona är värre än en vanlig influensa
Hon trycker på att corona inte är som en vanlig influensa som kan följas av lunginflammation orsakad av bakterier, utan värre. Coronaviruset i sig kan orsaka en svår lunginflammation som gör att lungorna inte fungerar – och att man kan behöva syrgas eller respirator.
Gunilla Hasselgren betonar att oerhört få drabbas av den allvarligaste varianten. Men också att covid-19 inte kan slås bort med att ”det är inte värre än en förkylning”.
Samtidigt vill hon inte sprida onödig rädsla. Hon framhåller att det känns tryggt att Sverige har en strategi och att myndigheterna tagit pandemin på allvar. Och anser att det är olyckligt att vissa offentliga personer vädrar en massa farhågor, framför allt i sociala medier.
– Det är många som gapar och skriker för ingenting. Man ska inte uttala sig och sprida oro när man inget vet, utan fråga sig: Vad är viktigt nu?
Vad är viktigt tycker du?
– Att vi är solidariska. Att vi respekterar att vi inte kan besöka våra äldre och hjälpa dem och att inte hysteriskt springa iväg och hamstra som en del gör. Jag tycker vi ska ta det lugnt och vara snälla mot varandra.
Framåt sommaren kan det bli normalt
Själv har hon också påverkats, inte bara fysiskt, utan även psykiskt.
– Jag tycker det är deppigt, men jag försöker tänka ”håll ut, det här kommer att ta tid”. Framåt sommaren, i början av juni, kanske vi kan andas ut och leva något så när normalt.
– Vi har varandra och nu sitter hela världen i samma båt. Det sätter allt vi klagade på förut i perspektiv.
Gunilla Hasselgren är ändå försiktigt optimistisk och tror att det kan komma något gott ur krisen.
– Jag hoppas att många kommer in i nya vanor och börjar tänka mer på miljön – och att vi inte tar saker för givet som vi gjort tidigare.
Läs mer:
Läkare om corona: Milda symtom kan snabbt bli allvarliga
Folkhälsomyndigheten: Munskydd kan hjälpa mot corona
Nya uppgifter: 4 av 5 coronasmittade har inte symtom