MåBra granskar: Så påverkas vi av fullmånen
Fullmånen gör oss inte bara sömnlösa, vi blir mer eller mindre galna också. Sägs det. Såväl akutmottagningar som häkten är överfulla just när månen är full. Och det föds fler barn, begås fler självmord och inträffar fler hjärtinfarkter.
Se också – kalender för alla fullmånar under hela 2021.
Men stämmer det?
Nej. Det har gjorts ett stort antal studier om hur fullmånen påverkar oss och man har inte sett några sådana samband. Bland annat har man tittat på antalet besök på en psykakut under sex år. Man kunde inte se att besöken ökade vid fullmåne. Inte heller på vanliga medicinakuten ökade besöken och man har inte sett att det föds fler barn då. På 1980-talet kom en liten studie som visade att kvinnor oftare fick mens kring fullmåne. Men när man gjort nya studier för att undersöka detta har man inte sett det sambandet.
Så var kommer alla myter om månen ifrån?
Förr i tiden, innan vi bodde i städer och hade elektriskt ljus, påverkades vi troligen mer av månen än i dagens upplysta samhälle. Effekten av fullmånen blev mycket större när vi inte hade belysning inomhus och utomhus. Alltså var vi uppe längre. Sömnbristen kan ha påverkat människans mående mer på den tiden – och många tror att det fortfarande är så, trots att vi idag lever ett helt annat liv.
Hur är det med kopplingen fullmåne och sämre sömn?
Här är forskarna osäkra. Ny forskning visar att det tar fem minuter längre att somna, och att vi sover 20 minuter mindre per natt, vid fullmåne. Men det finns även forskning som visar att vi inte alls sover sämre eller kortare. Numera har vi stark belysning inne och fäller ner persiennerna på kvällen. Ljuset från månen borde därför inte störa sömnen. Men det kan också vara så att vår kroppsklocka påverkades starkare av ljuset från fullmånen under evolutionen och att vi än i dag ”har det i generna”. Det skulle möjligen kunna påverka oss när det är fullmåne, menar en del forskare.
Om månen påverkar tidvattnet borde den väl påverka oss också, som består av 75 procent vatten?
Månen påverkar stora, öppna vatten mest. Men i en liten sjö, å eller swimmingpool är månens påverkan på vattnet så liten att den inte syns. Månens dragningskraft på vatten i stängda behållare, som i en flaska eller tunna, är försumbar. Människan är på sätt och vis en sluten behållare, eftersom vårt vatten är instängt under hud och fett. Alltså håller inte förklaringen.
Så varför tror vi på månens kraft?
Det handlar om våra egna förväntningar. Vi vill tro på den. Om det händer konstiga saker en natt och man tittar ut, kanske det råkar vara fullmåne. Då är det lätt att tänka ”det var väl det jag visste, det är fullmåne!”. Tittar man ut och det inte är fullmåne, rycker man på axlarna och glömmer det hela. Våra förväntningar kan alltså spela oss ett spratt när det gäller månmagin.
Källor: BBC, Scientific American med flera
Läs mer:
Dags för solförmörkelse – tänk på det här
När är det fullmåne? Då är månen full i år
MåBra granskar: Kan man se på kroppsspråket att någon ljuger?