Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

MåBra testar: Gongbad – ljudmassage till trummornas toner

10 aug, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Delad bild på gongbadsal och gongspelaren Sara Emilionie
Att ”bada” i vibrationerna av stora gongar, ett så kallat gongbad, ska kunna minska stress och spänningar i kroppen. Vi har testat den växande och välljudande trenden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Jag lägger mig till rätta på en mjuk ullmatta, drar en filt över mig och försöker slappna av. Gongspelaren Sara Emilionie, som också håller instruktörsutbildningar i mindfulness, ber oss lägga en hand på magen, den andra på bröstkorgen och förlänga andetaget. Snart får jag och de andra deltagarna bada i vibrationerna av ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument.

Gongspelaren Sara Emilionie tänder ljus framför gongtrummorna
Gongspelaren Sara Emilionie förbereder för avkopplande stund.

– Ljud vibrerar vatten och vi består ju till stor del av vatten. Alla inre organ får vibrera och blockeringar kan lösas upp. Många av oss uppskattar en massage på kroppen, men även organen uppskattar en inre massage. Hela kroppen är i behov av cirkulation. En engelsk studie har visat att tjugo minuters gong räcker för att blodcellerna ska påverkas, säger Sara Emilionie.

Annons

Gongbad lugnar hjärnvågorna

Och visst känns vibrationerna från de fyra runda metalltrummorna, särskilt när Sara Emilionie greppar en extra klubba och slår på flera av dem samtidigt. Ljudet går från lätta rytmiska klanger till en massiv ljudbild som fyller hela rummet. Även om jag måste ta anteckningar och bilder emellanåt, så kommer jag på mig själv att zona ut och slumra till i slutet av klassen.

– Var man hamnar någonstans under ett gongbad handlar mycket om vad man tar med sig dit, kanske kommer man med hög stress. Som jag ser det är gongbadande ett sätt att snabbt lugna hjärnvågorna och nå ett meditativt tillstånd. Ett gongbad kan upplevas på extremt många olika sätt och det är det som är så himla spännande. Någon kanske sover som en stock i tio timmar efteråt, andra blir jättepigga och kreativa.

Yoga Girl - 3 tips för att dämpa stressBrand logo
Yoga Girl - 3 tips för att dämpa stress

Hummande aktiverar vagusnerven

Vibrationer är den röda tråden genom det två timmar långa gongbadet, där vi som ett extra inslag även får testa att humma lågmält i syfte att aktivera vårt inre resurssystem.

Annons

– Forskare på Karolinska Institutet har sett att hummande ökar produktionen av NO, kvävemonoxid, vilket är kärlvidgande, antiviralt och antibakteriellt. Hummandet skapar också en inre vibration vilket aktiverar vagusnerven, kroppens längsta nerv, och det parasympatiska nervsystemet. När du hummar så aktiverar du din lung- och ro-respons och minskar stress, säger Sara Emilionie.

Hälsotrend senaste året

Under sina sju år som gongartist har Sara Emilionie sett en hälsotrend växa fram.

– Jag tycker att intresset har exploderat bara det senaste året, jag har besökare långväga ifrån. Gongbadets effekter på vagusnerven har nog en betydande del i det hela, då fler och fler börjar känna till vagus. Ljudterapi och vagus går hand i hand då nerven stimuleras av ljud, säger Sara Emilionie.

Foto: Emelie Isacsson

Annons