Magdoktorns tips: Så tar du bäst hand om IBS & vanliga magbesvär
Någon behöver plötsligt springa på toa, eller göra det flera gånger om dagen. En annan blir gasig, känner sig uppblåst och irriterad. En tredje får ont i magen ...
Oavsett magproblem så påverkar det vardagen. Kanske mer än det behöver då det ibland kan finnas en enkel förklaring. Inte minst bland sådant vi äter eller dricker, som magen kan reagera på.
Magdoktorn: Många magbesvär kan vi påverka själva
Rana Eizad är läkare. På Instagramkontot Magdoktorn lägger hon ut enkla tips och knep kring magproblem. Hon brinner för just maghälsa.
– Jag fastnar alltid för sådant som är livsstilsorsakat. Livsstilen dikterar hälsan och med det kommer mycket makt och ansvar. Magbesvär är en väldigt stor del av det, och något vi själva kan påverka. Mycket kan man göra själv för att må bättre, säger Rana Eizad.
Att magbesvär är vanligt idag är det ingen tvekan om.
Cirka 40 procent har mag-tarmbesvär idag
– Göteborgs universitet gjorde en studie där cirka 40 procent av befolkningen i 33 länder svarade att de hade någon form av funktionella mag-tarmbesvär. Det omfattar olika besvär som till exempel diarré, förstoppning och gaser. Utan bakomliggande sjukdomar.
Det här är också ett område som det forskas en hel del på just nu.
– Det finns också redan en hel del lösningar. Sjukvården måste bli bättre på att förmedla god information om livsstilsråd och läkemedel för den här gruppen, som idag känner sig förbisedda. Tyvärr går vården redan på knäna vilket gör att man inte lägger resurser på ofarliga magtarmbesvär, säger Rana Eizad.
"Mycket handlar om livsstil och ätvanor"
Vi är olika känsliga mot olika typer av livsmedel. Varför det är så finns det inte något riktigt bra svar på än.
– Man har precis börjat nysta i det här så vi vet inte riktigt. Men mycket handlar om livsstil och ätvanor. Något man börjat försöka förstå och kartlägga är vilka ämnen i magen som jäser extra mycket.
Rana fortsätter förklara:
– Vissa kolhydrater drar till sig vätska och fermenteras mycket i tarmen, då bildas gaser. De har samlingsordet FODMAPs. Genom att kartlägga livsmedel som beter sig såhär kan man undvika dem, och därmed besvären.
IBS kan komma efter stress eller någon typ av kris
Att man är känslig kan också bero på stress, eller att man har haft svår magsjuka. Det är inte heller helt ovanligt att IBS, Irritable Bowel Syndrome, kommer efter att man gått igenom någon slags kris, som skilsmässa.
Man vet också att människor som varit med om fysiska eller emotionella trauman i barndomen löper högre risk att utveckla magbesvär i vuxen ålder.
När kroppen är stressad prioriterar den inte matsmältning. Istället tas blod från tarmen till annat, till exempel musklerna. Stress nedreglerar alltså matsmältningen vilket ger besvär. Därför är just stressen så viktig att betona.
Kan antibiotika ge magbesvär?
Man brukar också höra att antibiotika kan ge magbesvär.
– Antibiotika dödar bakterier vilket är bra vid infektion, men då följer även goda tarmbakterier med. Det skapar en obalans i tarmfloran, vilket kan göra magen orolig. Men viktigast är att om man är i behov av antibiotika så ska man självklart ta det. De flesta magbesvär efter antibiotika går över av sig själva. Men har man svår IBS eller problem så kan det bli lite oroligt ett tag.
På det stora hela tycker Rana Eizad att man kan vänta ut besvären. Fokusera på en hälsosam livsstil med god sömn, daglig motion och dra ner på stressen. Ät en varierad fiberkost som gynnar tarmfloran.
Om man har svårt för fibrer ska man fokusera på de lösliga fibrerna som generellt är mer lättsmälta. Fortsätter sedan problemen kan man söka hjälp för att komma vidare.
Så tar du bäst hand om din mage
- Lev en hälsosam livsstil generellt.
- Undvik för mycket stress, återhämta dig ordentligt och sov de timmar du behöver på natten.
- Motionera, rör dig varje dag och sitt inte still för länge åt gången.
- Ät varierad kost och ät fibrer som gynnar tarmfunktion och tarmflora. Undvik mat som du vet att din mage reagerar negativt på.
Foto: Privat/TT