Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Mässling – symtomen som avslöjar viruset

25 jan, 2018
Hur vet man att man har mässling? Här är de vanligaste symtomen.
Innan de karaktäristiska utslagen dyker upp är det några andra symtom på mässling du bör vara vaksam på. Kom ihåg att mässling är mycket smittsamt och att den kan slå hårt mot vissa riskgrupper!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det har varit mycket prat om mässling den senaste tiden – en virussjukdom som näst intill varit utrotad i Sverige men som av olika anledningar tagit sig tillbaka och härjar i några delar av landet. En av anledningarna tros vara föräldrar som vägrar vaccinera sina barn mot sjukdomen, annars för de flesta barn vaccination mot mässling vid 18 månaders ålder.

Du som redan har haft mässling behöver inte vaccinera dig – då är du immun.

Läs också: Bör du vaccinera dig mot mässling? Så vet du!

Men hur yttrar sig mässlingen hos en själv eller ens barn, och hur vet man att det inte är en vanlig influensa eller någon av de andra vanliga barnsjukdomarna som påssjuka, röda hund eller vattkoppor? De karaktäristiska utslagen kommer först efter några dagar, och då kan du redan ha smittat flera i din omgivning, då sjukdomen är extremt smittsam.

Här är de typiska symptomen på mässling, enligt 1177:

Annons
  • Du får hög feber.
  • Du får torrhosta.
  • Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.
  • Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Febern brukar lätta omkring 5-6 dagar efter att utslagen brutit ut. Sedan tar det oftast omkring en vecka till innan du är helt återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller någon följdsjukdom.

Läs också: Flera kommuner riskerar mässlingsutbrott

De vanligaste följdsjukdomarna till mässling är öroninflammation, lunginflammation och bihåleinflammation, och i värsta och ovanligaste fall kan man drabbas av hjärninflammation vilket är mycket allvarligt.

OBS: Misstänker du att du har mässling? Ring alltid vårdcentralen först, gå inte dit och riskera att smitta andra i väntrummet!

Foto: IBL

Annons