Menstrosa vs. menskopp – vi har testat!
Trots att våra livmödrar har gett ifrån sig blödningar i alla tider har vi fortfarande väldigt få mensskydd att välja mellan. För många handlar det om bindor, trosskydd eller tamponger, även om menskoppen har fått ett rejält uppsving de senaste åren.
För att se om vi missat något banbrytande inom mensskydd valde vi att testa två av de mindre konventionella varianterna: menskoppen och menstrosan. Båda ska vara miljövänliga och bra för plånboken eftersom de återanvänds varje månad. Bra grej, tänkte vi och testade. Men först lite kort information om de båda mensskydden:
Menskoppen: Många har redan provat och förälskat sig i detta mensskydd. Koppen är gjord av plast eller silikon och förs helt enkelt upp i slidan där den samlar upp mensen, sedan töms den och sköljs ur. Bland fördelarna räknas att den går att återanvända i flera år och att den, till skillnad från en tampong, inte suger upp underlivets naturliga fukt. Koppen kostar mellan 160 och 300 kronor.
Läs också: Bloggaren dricker sin mens: ”Dumt att kasta iväg”
Menstrosan: Menstrosan är ett relativt nytt påhitt. Företaget Thinx står bakom trosan som består av flera absorberande tyglager och fungerar som en binda. Trosorna kan användas som ensamt mensskydd eller som ett komplement till ett annat mensskydd. Det finns olika modeller av trosan, och de med bäst absorberingsförmåga ska kunna ta upp lika mycket blod som två tamponger. Priset för ett par trosor ligger mellan 240 och 315 kronor styck exklusive frakt.
Menspanelen består av tre kvinnor i åldrarna 23 till 31 som har provat de olika skydden under två mensperioder. Vi provade menskoppar från MonthlyCup, och menstrosor från Thinx.
Test av menskopp
Susanne, 31:
”Efter att ha kokat koppen i tre minuter var det dags för första dagen med menskopp. Plötsligt såg den väldigt stor ut. Jag vek ihop den och förde in den, men det kändes inte helt naturligt. Efter att ha flyttat runt den lite kändes den dock inte alls. SEGER!
Sex timmar senare var det dags för tömning, och precis tvärtemot vad jag hade läst så slogs jag av hur mycket blod det var i koppen! Den hade även läckt lite grann. Det kan hända att jag borde ha tömt den tidigare. Nåväl, ändå ett helt okej första försök.
Dagarna efter gick inte lika bra. Jag fick inte till rätta knycken kring insättningen (tips: klipp naglarna innan, aj). Flera gånger läckte koppen, och vissa dagar kände jag att den inte satt bra men jag lyckades helt enkelt inte få den rätt. TRIST! Jag gillar ju verkligen idén med menskopp.”
Läs även: 5 konstiga saker som händer i din kropp under mens
Anna, 23:
”Jag ville verkligen älska menskoppen i och med att den är bra för naturen, men vi har inte riktigt funnit varandra än. Först och främst var det svårt att få in den på rätt sätt, vilket resulterade i en hel del frustration jämfört med tampong eller binda samt att den inte satt som den skulle vilket gjorde att jag hela tiden kände av den.
Att ta ut den, tömma den och desinficera den gick smidigt och enkelt hemma, men jag tror inte att jag skulle vilja göra det på jobbet eller på en allmän toalett, åtminstone inte i första taget.”
Maya, 29:
”Det krävs övning att få till insättningen utan problem. Ibland går det på första försöket, men det har även hänt att jag har stått och svettats, svurit och gett upp efter typ 15 minuter. Den är med andra ord inte att rekommendera när man har bråttom. Det är ganska obehagligt att få in den stora koppen, men jag förstår helt fördelarna med den, både miljömässigt och för kroppen.
Det är också bra att den kan sitta inne en hel dag (eller max 12 timmar, även om de rekommenderar att man tömmer oftare, men det pallar man ju inte göra om man är på jobbet).
Även om jag har provat menskoppen flera gånger så är det inte varje gång jag får till det. Ibland känns det som att jag gör rätt, men så märker jag senare att den inte sitter rätt på grund av läckage. Svårt att veta. Men som sagt, när allt klaffar så funkar den bra. Att få ut den är inga problem direkt, det är att få in den som är svårt.”
Tryck på pilen för att läsa recensionerna om menstrosan!
Panelen om menstrosan
Susanne, 31:
”ÄNTLIGEN MENS! Så kände jag faktiskt när jag skulle prova menstrosan efter en månads väntan. Jag drog på mig de upp till naveln höga trosorna (det finns andra modeller) och det första minuset märktes av med en gång: troskanten var väl synlig under jeansen på grund av den kraftiga sömmen. Nåväl, de andra modellerna syns säkert mindre.
Att gå runt i ett par vadderade trosor och veta att mensen rinner rakt ner i dem känns minst sagt ovant. Jag var tvungen att gå in på toaletten flera gånger för att titta om de hade läckt, men icke! Supertrosan håller verkligen tätt! Och det kändes inte ett dugg blött heller – och ingen odör fanns till (tror jag?).
Jag kände mig dock inte så fräsch när jag använde trosan, och att behöva handtvätta den innan maskintvätten kändes lite bökigt. Dessutom lär man ju behöva lika många par trosor som mensen har dagar, och då blir det genast lite dyrare.”
Läs även: Ha sex under mensen – det kan vara bra för dig
Anna, 23:
”Jag provade menstrosan i slutet av mensen och tycker den fungerade bra då, men jag skulle inte våga mig på att använda den i början eftersom jag skulle vara orolig för att läcka igenom den.
Eftersom jag är van vid slit-och-släng-bindor och tamponger kändes det lite meckigt att inte kunna slänga trosorna i tvätten utan att behöva skölja och hänga på tork. Modellen jag provade var dessutom väldigt hög i midjan, en kombination som inte är så härlig tillsammans med svullen mensmage, så jag skulle nog rekommendera en modell med lägre midja.”
Maya, 29:
”Jag fick prova ett par ordentliga trosor som hette ”hip hugger”, alltså inte de höga trosorna, men inte heller string-varianten. Det kändes en aning ofräscht, ungefär som att ha en binda hela dagen. Jag var också nojig över läckage, men i slutet av mensen när flödet inte är så rikligt fungerar de bra.
Det kändes också lite meckigt och äckligt att skölja dem för hand efter användning och att de ska hänga på tork innan det är dags för tvättmaskin. Dessutom måste man ju ha flera par om man ska använda dem, och har man inte det känns det aningen onödigt. Då kan man lika gärna ha vanligt mensskydd alla dagar.”
Läs även: Yogapositionerna som lindrar din mensvärk
Så, menskopp eller menstrosa?
Susanne, 31: ”Svårt! Jag tyckte att trosan fungerade bra, och den var inte lika svår att få till som koppen. Men koppen kändes ändå fräschare, och med den slipper man dessutom handtvätta menstrosor varje dag. Jag får nog öva vidare med insättningen helt enkelt.”
Anna, 23: ”Menskoppen. Mest för att jag verkligen VILL gilla den och för att jag har hört att den funkar för flera vänner. Jag tror att om jag helt enkelt övade X antal gånger till så skulle den nog börja funka och jag skulle bli van. Det är dessutom det billigaste alternativet!”
Maya, 29: ”Koppen. När den funkar så funkar den bra och den är bra för miljön och slemhinnan. Och man sparar dessutom in pengar på kostnaden för tamponger.”
Artikeln publicerades först på ELLE.