Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Migrän – bästa botemedlen mot huvudvärken

05 jan, 2017
Så blir du av med migrän.
När du har migrän är det inte mycket som hjälper mer än vila. Det bästa du kan göra för att slippa smärta och spänningshuvudvärk är därför att jobba förebyggande och undvika allt som kan trigga ett migränanfall.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Migrän – vad är det?

Migrän är anfall av svår huvudvärk som kan komma plötsligt och håller vanligtvis i sig i ett halv till ett dygn. Det bli ofta värre om du rör på dig, men även ljud och ljus kan vara smärtsamt. Migränanfall är vanligast hos vuxna och brukar minska efter 40-strecket, men dyker i ovanliga fall upp även hos barn. De flesta fall av migrän är ofarliga.

Många kvinnor upplever att de får mindre migrän när de är gravida, men vissa upplever tvärt om mer huvudvärk under graviditet, kanske på grund av flödande hormoner och spänningar i kroppen allt efter som man blir tyngre. Gravida kan inte äta de vanliga migränläkemedlen.

Läs också: Migrän? 11 sätt att bli av med smärtan

 

Symptom vid migrän

  • Huvudvärk som ofta är svår och intensiv, men kan vara måttlig och variera i intensitet under anfall.
  • Värken känns dunkande eller pulserande.
  • Värken sitter på ena sidan huvudet eller vid ena ögat, men den kan vara dubbelsidig.
  • Värken förvärras när du rör på huvudet och av fysisk aktivitet.
  • Du blir överkänslig för dofter, ljud och ljus.
  • Du mår illa och kan kräkas.
  • Du känner dig trött och har svårt att koncentrera dig.

 

För vissa kommer anfallen inte lika plötsligt, utan de kan får vissa tecken på att ett migränanfall är på gång. Vanliga sådana tecken är:

  • En olustkänsla
  • Humörsvängningar
  • Illamående och magbesvär, kanske lättare magsmärtor och gaser
  • Svullna händer och fötter
  • Onormal trötthet och spänningar samt lätt värk i nacken
  • Ökat sötsug och påverkad aptit
  • Vissa blir alerta, klartänkta och upprymda.
  • Några kan också se en aura – ett synfenomen, som exempelvis ett växande tomt hål i synfältet, suddiga dallrande synintryck, sicksackmönster, blixtar, flimmer eller dubbelseende.

Läs också: Migrän eller huvudvärk – här är övningarna som hjälper

Annons

 

Botemedel – så blir du av med migrän

Bästa sättet att slippa migrän är att jobba förebyggande, då själva anfallet nästan bara kan hjälpas med mediciner.

1. Skriv migrändagbok – när kommer attackerna? Hur intensiva är de och hur länge varar de? Genom att dokumentera dina migränattacker kanske du kan se ett mönster och se vad som triggar dem.

2. Östrogen – strax innan menstruationen sjunker kvinnors östrogennivåer – vilket forskning har visat kan leda till migrän. Ett preventivmedel med låg östrogenhalt kan hjälpa mot detta.

3. Alkohol – om du blir bakfull efter en drink kan det vara ett migränanfall du upplever! Undvik alla alkohol som ger dig huvudvärk inom åtta timmar efter konsumtion. Det positiva är att det kan vara en viss sorts alkohol som triggar anfallen. Kanske behöver du bara byta rödvinet mot en öl?

4. Blodsocker – ett ojämt blodsocker – till exempel om du hoppar över måltider – kan hjälpa till att sätta igång ett migränanfall. Se till att det inte går mer än tre timmar mellan att du äter något, gärna magert protein som håller blocksockernivåerna jämna.

Annons

5. Koffein – om du är en stordrickare av kaffe och ofta upplever migrän kan det vara läge att dra ner på drickandet. Koffein är beroendeframkallande och när du sedan inte får kaffe på ett tag reagerar kroppen ofta genom att ge dig huvudvärk. En kopp om dagen får räcka!

6. Sömn – en studie på råttor 2010 visade att de råttor som inte fick sova hade reaktioner i den del av hjärnan som triggar migrän. Det kan alltså finnas en extra anledning för dig att lägga dig i tid och hålla på sovrutinerna.

7. Is – om migränen ändå slår till, satsa då på kyla snarare än värme. Is är nämligen antiinflammatoriskt.

8. Vitaminer – studier har visat att personer som började äta tillskott av riboflavin (vitmin B2) dagligen hade färre migränattacker efter bara tre månader. Ett annat tillskott, CoQ10, har också visat sig ha positiv effekt mot migrän.

9. Avslappning – Massage, Thai Chi och vissa typer av yoga med fokus på mindfulness har haft bevisad effekt på personer med migrän, bland annat genom att hjälpa dem bli mer medvetna om när ett anfall är på väg.

Annons

10. Örter – det finns experter som menar örter som mattram och pestskråp kan vara naturliga alternativ till receptbelagda mediciner när det gäller migrän.

11. Akupunktur – det finns studier som visar att akupunktur kan ha lika långverkande effekt som läkemedel mot migrän. Några rikiga bevis på detta finns inte än, men att akupunktur har smärtlindrande effekt är däremot bevisat.

12. Magnesium – Forskare har kunnat påvisa att ett dagligt tillskott av magnesium i form av magnesiumnitrat kan hjälpa människor som lider av migrän.

 

Läkemedel/medicin mot migrän

De vanligaste medicinska läkemedlen som kan hjälpa dig med migrän är:

  • Triptaner
  • Betablockerare
  • Mediciner mot krampanfall
  • Antidepressiva
  • Botox

Källa: Prevention, 1177 Vårdguiden

 

Så stoppar du migränen utan piller

Du kan bli av med migränen på naturlig väg.
Du kan bli av med migränen på naturlig väg.

Läs också: Så stoppar du migränen utan piller

Annons