Mindre julstress med forskarens tips: "Rensa bland dina måsten"
Trots att de flesta i dag är medvetna om vikten av återhämtning, så blir fler och fler sjuka av stress. KBT-psykologen och stressforskaren Niclas Almén jobbar med att bryta den stressrelaterade ohälsan och genom föreläsningar och sitt Instagramkonto vägleder han personer till mindre stress och mer återhämtning. Niclas Almén är månadens utvalda MåBra-profil i december!
Vad kan utlösa stress?
– Det är ofta många faktorer som samverkar. Det kan vara oro eller en låg tolerans för osäkerhet. Det kan vara faktorer i miljön, som att vara utsatt för diskriminering eller ha anhöriga som är sjuka. Det kan handla om att du på fritiden inte får möjlighet att göra saker som du finner meningsfulla. Det kan finnas faktorer på arbetet, som underbemanning, att inte få vara med och påverka eller att ta sitt jobb på så stort allvar att man blir perfektionistisk.
När blir vi sjuka av stress?
– Stress i sig är inte något dåligt utan snarare livsnödvändigt. Men stress kan också leda till allt möjligt elände. Det är den kroniska stressen, som ställer sig i vägen för återhämtning, som kan bli ohälsosam om den förekommer över lång tid.
Här hittar du Niclas Almén
Instagram: @stressforskare_niclasalmen
Vilka är varningssignalerna på stress?
– Trötthet som inte går att vila bort, ältande, att sällan känna sig avslappnad eller att man ofta känner sig ängslig eller deppig. Man kan ha sömnbesvär, svårt att koncentrera sig och minnesproblem. Det finns många olika signaler men när man verkligen ska ta det på allvar är när det börjar bli ett normaltillstånd och att trenden är att det snarare blir sämre och sämre än bättre och bättre.
Vad är första steget mot bättre mående?
– Försök inte förändra tusen olika saker. Det är viktigt att uppleva kontroll och hanterbarhet. Fokusera på dina beteenden, definiera ett första steg mot förändring, ta hjälp och acceptera att förändring inte kommer gratis. Vad behöver du ge upp för att uppnå balans, välmående och hälsa?
Hur får vi till återhämtning?
– I mitt återhämtningsprogram ingår att utföra fem stycken beteenden med återhämtningspotential varje dag, utspritt över dagen. Varje beteende ska pågå i minst tio minuter. Gör detta i tio veckor och när du sedan mår bättre kan du se över vad du mer kan behöva ta tag i i livet. Ska du förändra något i arbetssituationen, byta jobb?
Niklas MåBra-tips:
– Att föra en må bra-dagbok, där du varje dag gör anteckningar om vad som händer och vad du gör i ditt liv som påverkar dig positivt och får dig att må bra.
Hur kan våra egna reaktioner och beteenden vidmakthålla stress?
– Mycket bra fråga, för det som utlöser ett problem är inte nödvändigtvis det som vidmakthåller problemet. Exempel på sådant som kan vidmakthålla stress och utmattning är ständig oro, rädsla för symtom på utmattning, självkritiska tankar och dålig balans mellan aktiva och lugna återhämtningar.
Hur minskar vi julstressen?
– Vissa situationer kan man ju faktiskt förebygga. Har du varit tokstressad de senaste fem jularna så kanske du ska utgå ifrån att du kommer bli det även nu, om du inte gör någonting annorlunda. Försök rensa bland måsten. Livet blir så himla tråkigt om det ska präglas av måsten. Fundera över vad du ska göra för att själv få till återhämtning och känna dig avslappnad.
LÄS OCKSÅ: En stressfri jul – så undviker du julens 6 dolda stressfällor
Foto: Eva Lindblad