Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Forskning: Minska risken för stroke – genom promenader

28 jul, 2021
AvJohanna Bengtsson
kvinna som promenerar
Rökning, stress och alkohol är faktorer som ökar risken att drabbas av stroke. Men det går även att aktivt minska strokerisken – genom att promenera!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Stroke drabbar varje människa olika. En del får talsvårigheter och förlamning, medan andra får hjärntrötthet och försvagat minne.

Så vad kan man själv göra för att minska risken för stroke?

En av faktorerna som ökar risken att drabbas av stroke har visat sig vara stress och för hög arbetsbelastning under en lång tid. De som arbetar mer än 55 timmar i veckan har exempelvis högre risk att drabbas av stroke. Det visar en stor studie som publicerats i vetenskapliga tidskriften The Lancet, skriver Strokeförbundet.

Att trappa ner på arbetsbelastningen kan alltså vara ett sätt att undgå en stroke. Men något som har visat sig ha en stor effekt för att förhindra stroke är fysisk aktivitet. Och det behöver inte innebära sju tuffa styrkepass i veckan. Nej, faktum är att promenader kan räcka.

Annons

– Forskning visar tydligt att fysisk aktivitet minskar risken för stroke, säger Daniela Bjarne, sakkunnig på Stroke-Riksförbundet, till Expressen.

30 minuter promenad om dagen

På Stroke-Riksförbundet går det att ta del av hälsofördelarna med trettio minuters promenad om dagen, som alltså minskar risken för stroke.

”30 minuters promenad om dagen gör att: du orkar mer, sover bättre, blir starkare, går ner i vikt, hanterar stress bättre, ditt blodtryck sänks, dina kolesterolvärden förbättras, du minskar risken för diabetes, du blir gladare och sist men inte minst du minskar risken för stroke”, går det att läsa hos Stroke-Riksförbundet.

Tidningen Expressen nämner även intressant forskning från en ny svensk studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg. Den visar att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och hur allvarlig stroke en person drabbas av.

De strokedrabbade som hade ägnat sig åt lätt fysisk aktivitet (promenad fyra timmar eller mer i veckan) eller måttlig aktivitet (löpning, simning eller liknande två-tre timmar per vecka) hade i högre utsträckning fått en lindrigare stroke. Det skriver Expressen.se.

8 tips för att minska strokerisken

Här är nio tips från överläkaren Mia von Euler på Örebro universitet på hur du själv kan minska risken för stroke:

  • Skippa cigaretterna. Rökning ökar risken att drabbas markant.
  • Rör på dig. Minst en halvtimme om dagen – vardagsmotion som promenader.
  • Ät mycket frukt och grönt, men skippa mättat fett och friterat. Mättat fett ökar risken att drabbas medan frukt och grönsaker är förebyggande.
  • Kolla blodtrycket minst en gång per år, på vårdcentral eller med en blodtrycksmätare för hemmabruk. Högt blodtryck ger inte alltid några tydliga symtom men är ett tecken på att man är i riskzonen. Vid högt blodtryck ska man noga följa läkarens läkemedelsordination.
  • Jobba på att minska din stress. Stress bidrar till högt blodtryck, som ökar risken för stroke.
  • Drick alkohol med måtta. Risken för hjärnblödning ökar redan vid små mängder, medan risken för hjärninfarkt ökar vid mer än ett glas per dag.
  • Vid förmaksflimmer – diskutera behandling med din läkare.
  • Har du någon gång haft högt blodsocker – följ upp det hos läkare. Diabetes ger inte alltid symtom i början men ökar risken att drabbas av stroke.

Källa: Strokeförbundet, Expressen.se, Folkhälsomyndigheten

Annons