Minska stress med bättre planering – 18 tips som underlättar vardagen
Förr behövde vi inte planera lika mycket. Livet var mer inrutat och utbudet mindre. På bara ett par årtionde har det förändrats radikalt, liksom vårt livstempo och de krav som ställs på oss. Vår hjärna är inte rustad för att hålla ordning på alla de intryck och informationskanaler som sköljer över oss idag.
För att ge hjärnan en chans att vila, inte missa viktiga saker eller råka dubbelboka är det viktigt att arbeta med både planering och struktur. Och handen på hjärtat – för de flesta av oss finns det förbättringspotential här. Det ta emot att börja på en ny kula med ett helt nytt organisationssystem, men känslan i själen när allt är under kontroll är oslagbar.
Här har vi samlat våra bästa tips på smarta hjälpmedel för både analog och digital struktur. I centrum står att göra-listor och kalendersystem.
3 tips för smartare att göra-listor
Visst älskar man att göra-listor? Ett smart organiserat listsystem kan underlätta vardagen och göra underverk för känslan av kontroll och struktur. Ett dåligt system kan däremot snarare stjälpa än hjälpa eftersom det lätt blir rörigt och oöverskådlig. Här är några tips för att jobba smartare med att göra-listor:
1. Skapa olika listor för varje område
Se till att ha tydliga listor för varje område: Att göra idag, att fixa på stan, renoveringsprojekt, kom ihåg till semestern, och så vidare. Gå igenom varje lista regelbundet och rensa dem på sådant som blivit gjort eller känns inaktuellt.
2. Sätt dagsmål och delmål
Att bara ha en lång lista av uppgifter som du fyller på skapar en onödigt stress och känsla av otillfredsställelse. För hur produktiv du än är blir listan aldrig klar. Dessutom känner du dig inte särskilt strukturerad eftersom allt bara är en enda röra och hjärnan ständigt tvingas prioritera i listan. Dela upp dagen i tydliga punkter som du kan stryka efterhand och för över eventuella sysslor som blev kvar till morgondagen. Sätt inte upp för många saker på en dag, utan skapa en hållbar lista som känns rimlig att hinna med.
3. Dela upp i ”Måste göra” och ”Vill göra”
De gånger du hinner över till ”Vill göra” känner du dig glad över det istället för att ständigt känna dig jagad av att inte hinna med dem.
3 bästa digitala att göra-listorna
Idag finns det många smidiga appar för att samla inte bara att göra-listor och anteckningar, utan även födelsedagar, bilder, användbara länkar och mycket annat på ett och samma ställe. Det kan kännas meckigt att komma igång, men när du väl lärt dig kommer det att vara en aha-upplevelse som underlättar ditt liv. Google Keep, Evernote och Todoist är några av de mest uppskattade.
6 andra smarta appar för struktur
Samla alla lösenord
Skaffa en app för att hålla reda på alla dina lösenord. Det kommer spara dig mycket tid och huvudvärk. Exempel på populära appar är: Dashlane, Keeper, SafeInCloud och Bitwarden.
Håll ordning på städningen
När var det egentligen vi bytte sängkläder senast? Tandborsten? Och när torkade vi golvet? Om du inte har veckorutiner på fasta dagar finns det appar som kan hjälpa dig att hålla ordning på städningen och när det är dags igen. En av de mest populära apparna är Tody.
Bucket list i telefonen
Glömmer du bort vad den där nya restaurangen hette? Föreställningen din vän tipsade om och serien du hört så mycket om. Samla alla nöjesrelaterade tips på ett och samma ställe med appen Soon.
För dig som gillar analog översikt
Bullet journal
Bullet journals har varit populära de senaste åren – och det är lätt att förstå varför. En Bullet journal passar dig som tycker om att samla dina tankar och få överblick och struktur, men föredrar att ha det analogt. Bullet journals hjälper dig att samla anteckningar, att-göra listor, kalender, mål, tips och idéer på samma ställe. Perfekt för en trött och rörig hjärna. För många utvecklas bokens kreativa möjligheter dessutom till ett vilsamt pysslande och skapande.
Veckoplanering
Underskatta inte den klassiska väggalmanackan! En veckoplanerare att ha på väggen eller kylen ger en enkel och snabb översikt över veckans viktigaste punkter, så att inget krockar. Ett bra komplement även för den som har digital kalender. För ytterligare tydlighet, färgkoda olika kategorier eller familjemedlemmar.
Ta tag i det som går fort direkt
Tar något mindre än två minuter att göra? Gör det direkt istället för att skriva upp det på en lista. Ofta smittar dessutom känslan av att vara produktiv av sig och så plötsligt har man gjort några saker till i bara farten.
3 viktiga påminnelser
- Glöm inte att planera in tid för dig själv! Avsätt tid för avkoppling, återhämtning och träning precis som vilket annat möte som helst. Det är minst lika viktigt.
- Planera in saker att se fram emot – saker som gör dig glad och ger dig energi.
- Även om schemat är fullt – gör en sak i taget. Att vara närvarande i det vi gör ökar känslan av nöjdhet, effektivitet och tillfredställelse, medan multitasking istället kan göra att du känner dig splittrad och otillräcklig på flera plan.
Foto: TT