Så hittar du motivationen: "Sitt inte och vänta på att den ska komma"
Det nya året är här. Och med det nya vanor och önskemål om nystart för många. Har du lovat dig själv att komma i gång med löpning? Gå en kurs? Ta tag i din onda rygg? Att formulera ett mål är många gånger lättare än att verkligen skrida till verket. Och när mörkret och kylan har legat tung i vad som känns som ett halvt sekel så kan vi känna oss lite halvt omotiverade till förändring.
KBT-terapeuten, läraren och föreläsaren Peter JT Andersson kallar sig Motivationspedagogen på Instagram och han tipsar om att stanna upp och verkligen ge sig tid och möjlighet att hitta sin sanna inre drivkraft.
– Att skriva tacksamhetslistor, sätta mål och skapa rutiner kan absolut vara bra när vi vill göra en omstart. Men utan självmedvetenhet kommer vi att göra val som liknar de som vi har gjort tidigare. Det är bra att springa – men det är bättre att gå i rätt riktning. Fundera på vad du har gjort tidigare och vad du vill göra annorlunda den här gången. Vad är viktigt för dig? Viktigt på riktigt? säger Peter JT Andersson.
LÄS OCKSÅ: Håll nyårslöftet – 4 metoder som fungerar enligt experten
Lägg ifrån dig telefonen
För att bli medveten om detta behöver vi skala av, sakta ner på tempot och omfamna tystnaden, menar han.
– Lägg ifrån dig telefonen en stund, låt den ligga kvar i fickan medan du väntar på bussen och stäng av musiken när du lagar mat. Gå upp en halvtimme tidigare på morgonen och drick ditt kaffe i lugn och ro. Ge dig tid till att bara vara med dig själv och se vad som händer. Vad bubblar upp? Först då kan du börja fundera över vad det är som du faktiskt söker på riktigt.
Här uppstår ofta lite friktion, berättar han, du kanske känner dig arg eller ledsen över någonting som varit. Var beredd på att känna lite motstånd. Det är viktigt att låta känslorna få vara och att inte försöka trycka ner dem likt en badboll i vatten.
– Glädjen kommer inte förrän du tillåter alla känslor att finnas och respekterar dem. När du blir sann med vad du känner och vad du vill göra kommer du att välkomna en inre motivation som du kan luta dig mot även när livet bjuder på prövningar.
Vänta inte på att motivationen ska komma
När vi har identifierat vårt vad och varför kan vi börja förändra – i små steg mot rätt riktning. Motivationen kommer med tiden, anser Peter.
– Vi kan inte sitta och vänta på att motivationen ska komma, då kan vi få sitta väldigt länge. Vi kommer också göra det som är enkelt och bekvämt och undvika det som vi är rädda för. Motivationen kommer när du har väckt någon form av eld inom dig, när du känner att det är roligt eller när du ser till dina egna behov.
Prata gärna högt om förändringen och använd dig av stöttande personer som kan inspirera dig på din nya resa.
– I förändringsarbetet är det bra att ha speglar och människor omkring dig att bolla och reflektera med. Ni kan hitta en samhörighet som hjälper dig att bli motiverad.
Men du får också vara beredd på att möta motstånd från omgivningen, menar han.
– Du kan möta motstånd från både familj och vänner när du väljer att göra nytt. Du kanske säger nej till en fest för att hinna gå och träna och det kan väcka reaktioner. Det är okej. Ge dig själv och din omgivning tid att få landa i dina nya val.
Gör ett aktivt val – och fira dig själv
Till syvende och sist handlar ett förändringsarbete om att börja agera. Packa gymväskan, gå ut genom dörren – och var nöjd med dig själv när du kommer hem.
– Du kanske inte gjort så många övningar som du hade hoppats på. Men du gick dit – du agerade och gjorde ett aktivt val. Försök lägga undan dina förväntningar på träningen och lägg agerandet på minnet. Du skulle gå dit och du gick. Alla har den kraften inom sig.
Vad gör vi när motivationen sedan börja dala?
– Jag tänker att det är en del av processen och ett kvitto på att du faktiskt har gjort en förändring. Att göra en nystart tar energi och jag tänker att det är naturligt att det börjar dala. Ge dig själv tid till återhämtning och utrymme att vila. Kanske är det här du börjar blicka tillbaka och ser hur långt du faktiskt har kommit.
Hur hittar vi motivation i mörka februari?
– Du måste kanske justera dina förväntningar på dig själv. Jul och nyår kanske inte blev som du ville, det är mörkt, det är kallt. Tillåt dig att känna dig lite omotiverad – den sanningen kan göra dig lite mer motiverad. Var sann mot dig själv i stället för att pusha dig själv till motivation. Alla gör vi så gott vi kan. Du gör så gott du kan.
Motivationspedagogens MåBra-tips
– Välkomna tystnaden i ditt liv. I dag kan vi skaffa oss mer information och intryck före frukosten än vad våra förfäder hade på en hel vecka. Det är lätt att gå vilse i alla förväntningar. Stillheten kan hjälpa oss att finna svaren som farten får oss att missa. När vi funnit vår sanning kan vi ge syre åt vår själsliga eld som leder oss hem.
LÄS OCKSÅ: Motivationsforskaren: Så gör du för att inte ge upp träningen
Foto: Privat