Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

MåBra-profilen My Westerdahl: Det går att hitta hälsa utan dieter

01 apr, 2022
my westerdahl
En god hälsa handlar inte alltid om vilken siffra som syns på vågen – det är så mycket mer! MåBra-bloggaren My Westerdahl reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hälsa kan förklaras på många olika sätt. Vi pratar om psykisk hälsa och välmående, men även om den fysiska biten där kroppen ingår. Att ha en god hälsa betyder så mycket mer än vad du väljer att ha på tallriken, hur många gånger du tränar eller vad du väger just då.

En god hälsa menas också med att du har en fungerade livsstil och att du mår bra och känner dig frisk – både fysiskt och psykiskt. Det handlar alltså inte alltid om vad vågen visar.

MåBra-profilen My Westerdahl, med bloggen Hälsa kommer alla storlekar, brinner för det här ämnet. Hon var länge en kroppshatande kronisk bantare men som nu äntligen slutit fred med sin kropp och maten. I bloggen slår hon ofta hål på mat-, vikt- och bantningsmyter med vetenskap och fakta. Hon menar att ingen ska behöva dömas utifrån vikten.

Se också: 5 saker vårsolen och ljuset gör för vår hälsa

5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-Brand logo
5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-

Bloggaren och poddaren My Westerdahls tankar om dieter

Nu inför sommaren är det så lätt att hoppa på olika dieter för att på sätt känna sig mer hälsosam – och för att man vet att det börjar närma sig en bikinisäsong. Att hitta information finns bara en googling bort. My Westerdahl menar att det går att hitta god hälsa utan dieter.

Annons

”Vi behöver förstå att antidiet inte innebär antihälsa - tvärtom! Faktum är att det finns så få saker som är så skadliga för vår hälsa som olika dieter. 95-98% av alla dieter slutar i jojobantning – att man först går ner i vikt under ett par månader och sedan efter något år sakta går upp allt eller mer igen. Och så håller det på, upp och ner”, skriver My i ett blogg inlägg.

My menar att det är skadligt för hjärthälsan och att kroppen har svårt att anpassa sig efter nya vikter. Och oavsett hur mycket grönsaker man äter hamnar kroppen ändå i svältläge. Dessutom är kroppen fantastisk på att säga till om något inte är som det ska vara.

”När du blir trött, grinig, sugen och hungrig är det kroppens sätt att signalera att den inte trivs! Den gör inte det för att jävlas med dig, den gör det för att hålla dig levande”, fortsätter hon.

Från diet till matfrihet

My har under många år skrivit och pratat om sina erfarenheter i ämnet. Hon har delat med sig av sin resa – från att ha varit den som hoppat på de flesta dieter till att nu ha en helt annorlunda syn på hälsa.

Annons

Under sju års tid undvek hon socker och ultraprocessad mat och istället åt hon massa antiinflammatoriskt. Nu har hon slutit fred med både sin kropp och maten och istället börjat med matfrihet, alltså äter det hon vill. Nu ställer hon sig istället frågan varför hon höll på med alla dessa dieter.

”När mina resultat kom tillbaka tappade jag hakan, min inflammationsmarkör hade sjunkit med över 75%. Jag har aldrig känt mig så lurad i hela mitt liv” skriver hon.

My avslutar inlägget med att konstatera att stressen man känner över mat och träning inte alls är hälsosam.

”Ärligt talat är själva stressen över mat och träning betydligt farligare än alla E-nummer tillsammans”, avslutar hon.

Och visst är det så, hälsa kan handla om så mycket mer än det du stoppar i dig.

Här hittar du Mys blogginlägg i sin helhet.

Foto: Privat, TT

Annons