Coronavaccin – 6 myter du inte ska tro på
De allra flesta ser fram emot att få vaccin mot covid-19. Men inte alla. Bland annat har det rapporterats om att 1 av 4 vårdanställda känner sig tveksamma och 3 av 4 stockholmare oroar sig för biverkningar av vaccinet.
Något som spär på vaccinrädslan ytterligare är falska påståenden och missuppfattningar om vaccinets effekter. Därför har Läkemedelsverket nu valt att bemöta några av de vanligaste myterna. Här är 6 av dem:
1. Vaccinen kan ändra ditt DNA
Nej, vaccinet kan inte ändra människans arvsmassa. Vaccinerna innehåller något som kallas budbärar-RNA (mRNA). Mänskliga celler kan inte omvandla RNA till DNA. Vaccinets RNA bryts dessutom ner mycket snabbt i kroppen.
2. Coronavaccinerna innehåller farliga ämnen som hålls hemliga
Det finns inget dolt eller hemligt innehåll i vaccinerna. Deras innehåll finns beskrivet i produktresumén och bipacksedeln, som finns publicerade på Läkemedelsverkets webbplats.
3. D-vitamin är lika bra som behandling mot corona
Falskt. Det finns inga vetenskapliga belägg för att D-vitamin ska användas i behandling av covid-19. D-vitamin har inte visats ha någon förebyggande effekt på covid-19.
4. Coronavaccinerna innehåller celler från mänskligt foster
Nej, det mRNA som vaccinet innehåller produceras syntetiskt i ett laboratorium. Vaccinernas innehåll finns beskrivet i produktresumén och bipacksedeln, som finns på Läkemedelsverkets webbplats.
5. Vaccinerna innehåller ett microchip
Det finns inga vacciner som innehåller mikrochip eller någon annan övervakningsteknik. Sådan teknik används inte i något av vaccinerna mot covid-19. Den teknik som har använts tidigare i amerikanska experiment är att personen som vaccineras fått en streckkod på huden. Den har använts av vårdpersonal för att ta reda på vilket vaccin personen har fått. Men den tekniken kan inte övervaka en person.
6. Man kan få corona av vaccinet
Man kan inte bli sjuk i covid-19 av vaccinerna. Vaccinerna innehåller en kod (mRNA) till coronaviruset – och inte ett fungerande virus. Därför kan man inte heller insjukna i covid-19 av själva vaccinet.
Här kan du läsa om fler myter när det gäller coronavaccinen.
Foto: TT