Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Forskarna: Ny nässprej kan stoppa coronaviruset

24 apr, 2020
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Kvinna för upp nässprej mot näsan
Snart testas en antiviral nässprej som kan stoppa covid-19 innan sjukdomen blir allvarlig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tyska forskare håller på och utvecklar en nässprej som kan stoppa coronaviruset från att få fäste i kroppen. Det skulle innebära att sjukdomen skulle kunna mildras, eller kanske till och med botas, i ett tidigt stadium.

Därför kan symtomfria smitta andra med corona

Allt bygger på att forskarna upptäckt att coronavirus förökar sig i två oberoende system, både i de övre luftvägarna och i de nedre luftvägarna. De övre luftvägarna är samma sak som näsan, munhålan och svalget. Det är först när sjukdomen når de nedre luftvägarna, det vill säga luftstrupen, och sedan lungorna som patienter får symtom som är allvarliga – och som märks.

Det kan förklara varför även patienter med milda, så gott som obefintliga, symtom kan smitta andra.

– Vi har detekterat det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, i enorma mängder i de övre luftvägarna, ungefär tusen gånger högre halt än vad som förekom i SARS-epidemin 2003. Det här förklarar varför covid-19 är så smittsam och att även patienter med mycket milda symptom är mycket smittsamma, säger professor Clemens Wendtner till Aftonbladet.

Annons

Antiviral nässprej kan stoppa corona

Professor Wendtner är en av experterna bakom studien som ligger till grund för den nya forskningen. Resultatet, som publicerats i tidskriften Nature bygger på data från från patienter som behandlats på ett sjukhus i München i Tyskland. Patienterna var unga till medelålders, hade inga underliggande sjukdomar och led av lätt till måttlig covid-19. Och de hade stora mängder virus även i övre luftvägarna.

Som man alltså hoppas kunna stoppa med hjälp av en antiviral nässprej som dödar SARS-CoV-2 i de övre luftvägarna. Redan nu pågår experiment i cellodlingar och i maj tror forskarna att de kan börja med kliniska tester på patienter.

Behandlingen måste sättas in tidigt

Senast en vecka efter insjuknandet måste behandlingen börja, innan infektionen satt sig i de nedre luftvägarna. Man måste med andra ord sätta in behandlingen redan när patienterna har milda symtom som knappt märks.

Annons

Det här tror Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar på Karolinska institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, kan bli ett problem.

– Man måste komma in väldigt tidigt i sjukdomen, alternativt använda nässprejen i förebyggande syfte, säger han.

– Det är en stor logistisk utmaning att hitta personer med tidig covid-19-infektion, med inga eller milda symptom. Man kan förstås testa med PCR för att upptäcka tidiga infektioner på utvalda grupper.

Det finns flera forskare som just nu testar nässpray som behandling vid covid-19, bland annat vid University of Ottawa.

Källa: aftonbladet.se  Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Nytt test kan ge svar om corona på 30 minuter

Forskarna: Coronaviruset muterar – tre versioner sprids i världen

De här symtomen hade flest svenskar i ny studie

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen av covid-19 ut, varför drabbas fler män, vilka tillhör riskgrupperna? Allt om covid-19 hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons