Vad är normalt blodvärde? Så mycket järn bör du ha i blodet
Vad är blodvärde?
När man mäter blodvärdet mäter man egentligen hemoglobinet i blodet. Den som har lågt hemoglobin har lågt blodvärde, eller blodbrist som det också kallas.
Vad är hemoglobin?
Hemoglobin är det järnhaltiga protein som behövs för att blodet ska kunna transportera syre till kroppens celler. Det är också hemoglobinet som ger blodet dess röda färg.
Men hemoglobinet är också ansvarigt för att transportera bort koldioxid från cellerna till lungorna, så att vi sen kan andas ut det.
Hemoglobin bildas i de röda blodkropparna i benmärgen. Till bildandet behövs framförallt järn, men även folsyra och vitamin B12.
Hur mäter man blodvärdet?
Blodvärdet mäts oftast genom ett nålstick i fingret, men kan även mätas genom att större blodprov i armvecket, vilket bland annat görs för den som lämnar blod som blodgivare.
Det krävs bara en droppe blod för att kunna mäta hemoglobinet. Ofta tittar man på blodets röda färg som hjälp när man analyserar blodvärdet.
Vad är normalt blodvärde?
Referensvärdet för hemoglobin (Hb-värdet) hos kvinnor är 120 till 155 gram per liter, och hos män är det cirka 130 till 170 gram per liter.
Nyfödda barn har ofta något lägre blodvärde än vuxna människor, och en graviditet kan få blodvärdet att sjunka något hos mamman.
Lågt blodvärde – är det farligt?
Har du lågt blodvärde kan du ha blodbrist, eller anemi som det också heter. Det innebär att det kanske inte finns tillräckligt med hemoglobin i blodet för att kunna transportera runt syre till alla celler i kroppen.
Det kan bero på att du har ovanligt mycket vätska i kroppen vilket gör att blodet blir mindre koncentrerat, men det kan också bero på järnbrist. Järnbrist är vanligt hos personer med riklig mens.
Hos personer utan mens är det vanligare att lågt blodvärde beror på sjukdom i tarmen som försämrar upptagningsförmågan av järn.
För lågt intag av folsyra och B12 kan också orsaka blodbrist, liksom vissa sjukdomar och läkemedel.
Symtom vid blodbrist är:
- Trötthet, muskelsvaghet.
- Yrsel (framförallt när du reser dig).
- Blodtrycksfall.
- Huvudvärk.
- Hjärtklappning.
- Svimning.
- Andfåddhet.
Högt blodvärde – vad beror det på?
Högt blodvärde kan bero på vätskebrist, har du för lite vätska i blodet blir det mer koncentrerat och hemoglobinhalten högre.
Det kan också vara din kropps sätt att säga att du behöver öka din förmåga att transportera syre i blodet. Detta kan bland annat hända om du röker, har en lungsjukdom eller har befunnit dig på hög höjd där syrehalten är lägre under en längre tid.
Det finns också några sjukdomar som gör att kroppen börjar producera fler röda blodkroppar än normalt, det kallas då för polycytemi.
Symtom vid polycytemi:
- Huvudvärk.
- Yrsel.
- Öronsusningar.
- Synrubbningar.
- Trötthet.
- Kliande hud efter att du duschat eller badat varmt.
- En känsla av att magen är full.
För högt blodvärde ökar även risken för blodproppar.
Blodvärde och järnvärde – inte samma sak
Det är vanligt att man blandar ihop begreppen blodvärde och järnvärde, eftersom båda har med järn att göra. Till viss del.
Järnvärdet berättar hur mycket järn du har i kroppen och hur dina järndepåer ser ut, genom att man mäter ämnet ferritin i blodet. Du kan ha järnbrist långt innan du får blodbrist, vilket gör att järnbrist ofta upptäcks sent.
Blodvärdet berättar bara hur mycket hemoglobin du har i blodet. Blodbrist kan du förvissa få på grund av järnbrist, men du kan också få det på grund av brist på folsyra och vitamin B12, eller andra sjukdomar.
Källa: 1177 Vårdguiden, Internetmedicin Foto: TT