Vårdcentraler börjar med ny mobilapp som kan upptäcka hudcancer snabbare
Appar för att lättare kunna upptäcka hudcancer började användas redan för sju år sedan , och har funnits för både egenbruk och professionellt bruk. Tyvärr har många av apparna dock tidigare fått kritik för att ha för dålig träffsäkerhet.
Apparna för egenbruk fungerar så att man tar en bild på hudförändringen och får den analyserad med artificiell intelligens i form av algoritmer. Appen ska sedan berätta vilka hudförändringar som behöver kollas närmare hos läkare, vilket ökar möjligheten att upptäcka farlig hudcancer på ett tidigt stadium – om det fungerar det vill säga. Även inom vården har man på vissa ställen använt olika varianter av appar tidigare.
Men nu lanserar man appar som ett hjälpmedel på bred front i Region Stockholm. Målet är att alla vårdcentraler ska vara anslutna till systemet innan årets slut.
Video: 5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer
Hur fungerar mobilapparna som ska upptäcka hudcancer inom vården?
Metoden, som kallas för teledermatoskopi gör att patienter kan bedömas av hudläkare utan att patienten behöver en remiss och ett nytt besök på hudmottagning.
På vårdcentralen fotar distriksläkarna, med hjälp av ett mobilt dermatoskop som sätts fast på en smartphone, de pigmentfläckar som misstänks ha förändringar och skickar vidare till experter på Nya Karolinska för analys. En stor skillnad med den nya metoden är att patienterna med misstänkt hudcancer kan få svar inom ett dygn istället för som tidigare, flera veckor.
Snabbt besked öka chansen att överleva
Drygt 4000 personer får diagnosen malignt melanom varje år. Att cancern upptäcks tidigt är avgörande för överlevnad och förhoppningen är att fler fall av hudcancer ska upptäckas tidigt med hjälp av den nya metoden.
- A Asymmetri
- B Oregelbundna kanter
- C Oregelbunden färg
- D Diameter (> 6 millimeter)
- E Evolution (en förändring över tid)
Foto: TT
Källa: SVT, Vårdgivarguiden