Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ny forskning: Konserveringsmedel kan få dig att gå upp i vikt

05 sep, 2017
Konserveringsmedel av någon sort finns i de flesta hel- och halvfabrikat vi köper idag. Och vissa av dem kan ha en oönskad effekt på våra kroppar, visar en ny studie. Du kan nämligen gå upp i vikt av dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Konservering har alltid varit ett nödvändigt sätt för oss att få maten att hålla längre. Vi har saltat, vi har torkat, vi har fryst och gjort inläggningar. Idag finns det särskilda tillsatser som används i mat, som ska hindra mögel och bakterier eller få maten att behålla sin färg.

Exakt hur dessa ämnen påverkar vår hälsa råder det delade meningar om, men vi vet att vissa kan orsaka bland annat nässelfeber, svullna slemhinnor, eksem, utslag runt munnen, stickande läppar och mun för den som är överkänslig.

Läs också: Farligt gott med grillat – alla hälsofällorna!

Forskare har tidigare kunnat se att vissa av de ämnen som finns i våra vanligaste livsmedel och varor verkar hormonstörande på djur. Nu har en ny studie, som publicerats i Nature Communications, för första gången kunnat visa att detsamma kan gälla för människor.

Revolutionerande metod

De ämnen som testades var butylhydroxitoluen (BHT), en antioxidant och vanligt konserveringsmedel som kan hindra fett från att härskna, perfluoroktansyra (PFOA), som finns i många köksredskap och snickerier, samt tributyltenn (TBT) som finns i en del färger, och kan komma ut i vattnet och tas upp av bland annat skaldjur.

Annons

Forskarna testade i studien dessa ämnen på framodlad mänsklig vävnad, för att visa hur ämnena kan störa ut kommunikationen mellan vävnaden i buken och hjärnan. Det som händer när den nervkommunikationen störs ut är att vi bland annat inte känner när vi är mätta, utan ofta fortsätter att äta.

Läs också: 5 anledningar att skippa light-läsk

– Vi såg att var och ett av dessa ämnen störde ut hormoner som kommunicerar mellan magen och hjärnan. Och med alla ämnena tillsammans blev störningen ännu större, berättar Dhruv Sareen, professor vid Cedars-Sinai Board of Governors Regenerative Medicine Institute.

Av de tre var det butylhydroxitoluen (BHT) som hade störst påverkan.

– Det här är en viktig studie som starkt förbättrar vår förståelse för hur hormonstörande ämnen kan störa ut vårt hormonsystem och därmed bidra till den rådande fetmaepidemin, säger Clive Svendsen, vid Kerry and Simone Vickar Family Foundation Distinguished Chair in Regenerative Medicine.

Annons

Kan påverka foster

De kunde se att kemikalierna gjorde kroppens signalhormoner mer ineffektiva, samt att de skadade mitokondrierna – som styr kroppens metabolism.

Vävnaden som kemikalierna testades på bestod av unga celler, vilket antyder att ett defekt hormonsystem även kan påverka gravida kvinnor och foster. Tidigare studier på djur visar att effekterna av hormonstörande ämnen kan föras vidare till framtida generationer. Detta har dock inte kunnat bevisas hos människor. Ännu.

Läs också: Ny studie: Lightläsk kan orsaka stroke och demens

Metoden de använde för studien kan komma att bli ett säkert och kostnadseffektivt sätt att testa tusentals olika ämnen och kemikalier som är nya eller redan finns i vår omgivning. Och genom att odla mänsklig vävnad i labb kanske vi kan hoppas på minskade experiment på djur.

I Sverige är ett 40-tal tillsatser godkända som konserveringsmedel, förutom salt, socker och alkohol.

Källa: Science Daily, Livsmedelsverket   Foto: IBL

 

Maten som maxar din förbränning – 10 tips!

Läs också: Maten som maxar din förbränning – 10 tips!

 

Annons