Ny forskning: Ökad risk för astma hos barn – om mormor rökte
Att rökning inte är bra för oss vet vi redan vid det här laget, men nu har forskare vid Umeå universitet kommit fram till att rökningen kan få följder för andra generationer.
Barn vars mormor rökte under graviditeten löper ökad risk att drabbas av astma – även om barnets mamma själv är rökfri. Och det spelar heller inte någon roll om barnets farmor rökte, utan resultatet gäller bara mormodern.
– Rökning orsakar sannolikt förändringar som förs vidare inte bara till nästa utan även till nästnästa generation. Det skulle kunna vara en bidragande förklaring till varför astma i befolkningen inte har minskat i samma takt som rökningen, säger Lennart Bråbäck, barnläkare och docent knuten till Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, till Forskning.se.
Studien presenterades i vintras och den visar att effekten från rökningen förs vidare över generationsgränser till barnbarn, även om barnets mamma varit helt rökfri. Det handlar alltså inte om exponering av rök under utvecklingen, utan om något som har gått i arv sedan mormoderns graviditet.
Mormoderns rökning ökade risken för astma hos barnbarnet med hela 20 procent. Hur många cigaretter per dag verkade dock inte ha någon betydelse, enligt studien. Forskarna kontrollerade även andra faktorer, så som utbildning och ekonomi, men kunde inte se att det inte hade något att göra med den ökade astmarisken att göra.
Eftersom det inte fanns någon motsvarande effekt gällande om barnets farmor rökt, menar forskarna att det tyder på att den ökade astmarisken förmedlas via döttrar och inte via söner. Men bara för att mammans rökfrihet inte visade sig påverka risken, utan mormoderns, betyder det inte att mammans rökning inte påverkar alls.
– Detta är absolut inget skäl att inte sluta röka inför en graviditet bara för att mormor rökte. Risken att barnet ska få astma är givetvis större om också mamman röker, säger Lennart Bråbäck
– Och framför allt är det en risk som man kan påverka här och nu.
Källa: Forskning.se Foto: IBL