Forskning: Så påverkar stressen ditt ofödda barn
Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Höga krav och stress ligger ofta bakom hälsoproblemen och av de som drabbas är de allra flesta kvinnor.
Långvarig stress kan även leda till fysiska besvär, till exempel försämrat immunförsvar, muskelvärk och sömnproblem. Är du dessutom gravid påverkar det också ditt barn, visar ny forskning. Studien är den första någonsin som nu stärker tesen att stress har en inverkan på fosters hjärnutveckling.
Det är forskare vid amerikanska Wayne State University som undersökt foster mellan vecka 30-37 med hjälp av ny röntgenteknik. Resultaten visade att barnen hos mammor med hög stress, oro och ångest utvecklades annorlunda än de övriga deltagarna. Det var främst avvikelser i hjärnans neurala utveckling som observerades, där brister kan leda till olika funktionshinder.
Stress påverkar hjärnan
– Nu har vi för första gången bevis som stöder tesen att stress påverkar utvecklingen av barnets hjärna, säger studiens huvudförfattare Moriah Thomason, enligt Daily Mail.
Resultaten visade också att stresspåverkan kunde få hjärnorna att utvecklas i en annan sekvens än normalt.
Kvinnorna som deltog i studien var alla hemmahörande i fattiga områden och uppgav att de ofta var oroliga för nära eller kära, deprimerade eller led av ångest. Hur mycket ett fosters hjärna påverkas av miljön runtomkring är något som forskarna nu vill studera närmare.
Källa: Daily Mail Foto: IBL//Shutterstock