Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ny rapport om hälsoriskerna med aluminium i deodorant

15 okt, 2020
Kan man få bröstcancer av vanlig antiperspirant? Så här säger EU:s vetenskapliga kommitté i sin senaste rapport!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Aluminium är den vanligaste metallen i vår omgivning och den finns bland annat i jordskorpan. Men det finns även i dricksvatten, läkemedel och mat som spannmål, te, frukt och grönt. Det är en godkänd livsmedelstillsats – och det tillsätts även i tandkräm, läppstift och antiperspiranter. Små mängder aluminium kan lagras i våra kroppar men det mesta kissar vi ut. Enligt beräkningar får vi svenskar i oss mycket mer aluminium från mat än från skönhetsprodukter.

Så fungerar aluminium mot svettning

Anledningen till att man använder aluminiumsalter mot svett är att de täpper till svettkörtlarnas öppningar. När aluminiumsaltet kommer i kontakt med proteiner i huden bildar den små pluggar som stänger igen körtlarna. Aluminiumsaltet försvinner vid tvätt.

Enligt ett envist rykte sägs aluminium i antiperspiranter ge bröstcancer och alzheimer, detta trots ett stort antal studier där man inte sett några bevis för det. Larmet återkommer med jämna mellanrum, ofta i samband med lansering av en ”naturdeodorant utan aluminiumsalter”. Därför har EU:s oberoende och vetenskapliga råd SCCS, Scientific Committee on Consumer Safety, gjort en gedigen genomgång av läget. Rapporten presenterades i mars 2020.

Annons

Det här kom experterna fram till

Slutsatsen i rapporten är att aluminiumsalter i antiperspiranter inte innebär någon känd hälsorisk – att det ökar risken för bröstcancer och alzheimer stämmer alltså inte, enligt experterna. Det gäller såväl antiperspiranter och deodoranter som rollas eller sprayas i armhålan. Sprayer innehåller i regel mer aluminium än roll on.

Det finns heller ingen känd hälsorisk med aluminium i tandkräm eller läppstift. En annan myt som saknar vetenskaplig grund är den att ”naturligt aluminium” i form av mineralsaltet alun är säkrare än syntetiskt aluminiumsalt. Men även alun innehåller aluminium, men i form av kaliumaluminiumsulfat.

Källor: Toxintelligence.se, SCCS Opinion on the safety of aluminium in cosmetic products.

Foto: TT

Läs mer:

3 vanliga deo-missar: så gör du din rutin bättre

Forskaren svarar på 10 frågor om täta bröst och bröstcancer

5 hudvårdsprodukter dermatologerna själva aldrig använder

Annons