Ny studie: 1 av 5 barn med celiaki hjälps inte av glutenfri kost
Celiaki kallas även för glutenintolerans och är något som 2-3 procent av Sveriges befolkning lider av. Den vanligaste och bästa behandlingen mot celiaki är att helt enkelt sluta äta gluten, eftersom glutenproteinet orsakar en inflammation i tunntarmen.
Men nu visar en ny studie från USA att hela 20 procent av barn som behandlas för celiaki genom en glutenfri kost fortfarande hade inflammerade tarmar efter ett års behandling.
Lars Stenhammar är överläkare och har arbetat med celiaki på barn sedan 1970-talet. Han säger att studien är trovärdig, men att metoderna som används för att undersöka celiaki i USA är annorlunda mot svenska metoder. I studien användes tarmbiopsi, ett vävnadsprov, vilket inte längre görs i Sverige.
– I Europa har vi sedan 1970 arbetat för enhetliga riktlinjer för diagnostiken på barn. Kriterierna ändrades 2012 och kräver inte längre tarmbiopsi på alla barn. Därmed kan vi bara titta tillbaka på tidigare resultat, då alla barn med misstänkt celiaki biopserades, för att göra samma studie i Sverige och se om vi får samma resultat som amerikanarna, säger han till Må bra.
I stället menar han att barnen mycket väl kan ha fått i sig gluten av misstag, trots att de inte borde. När han själv gått igenom liknande studier som genomförts för många år sedan i Sverige hade så varit fallet.
– Det visade sig att alla barnen hade, omedvetet eller medvetet, fått i sig glutenhaltig mat.
Däremot säger Lars Stenhammar att vuxna kan lida av så kallad refraktär celiaki, vilket gör att tarmslemhinnan inte normaliseras trots glutenfri kost.
– Det är ett potentiellt allvarligt tillstånd med ökad risk för elakartade förändringar i tarmen. Men min erfarenhet är, efter att ha arbetat med celiaki på barn sedan 1970-talet, att de allra flesta barn med nyupptäckt celiaki blir bra om de äter strikt glutenfri kost.
Studien genomfördes på 103 barn över i snitt 2,4 år. Här kan du läsa mer om den.