Ny studie: Den här personlighetstypen är mest stressande för din hund
Det är i en ny svensk studie gjord vi Linköpings universitet som forskare studerat hur våra hundar påverkas av oss – och påverkan är, visar det sig, inte bara positiv. Studien visar att vissa hundraser kan bli stressade av vissa personlighetstyper.
Studien är gjord på ett fyrtiotal hundar och deras ägare. Man har studerat hårstrån på både hundarna och ägarna, stresshormonet kortisol lagras nämligen i hårstråna och på det sättet kunde forskarna kartlägga människornas och hundarnas långtidsstress.
Hundägarna fick även fylla i ett formulär om sin relation till sin hund och om sin egen personlighet ut efter fem kategorier: Utåtriktad och spontan, vänlig och sympatisk, noggrann och samvetsgrann, emotionellt instabil och nervös samt öppen och nyfiken.
Den här personlighetstypen är mest stressande
Resultatet visade att höga stressnivåer hos hundar oftare förekommer när deras ägare har uppgett att de har personlighetstypen öppen och nyfiken.
– Att stress kan smitta mellan individer inom samma art har man sett tidigare, men att det förekommer mellan två helt olika arter som människa och hund är rätt unikt. Som öppen och nyfiken person hittar man kanske på mer spontana och oväntade saker som kan påverka stressnivån hos hundarna. Men det är bara spekulationer och vi vet inte de exakta orsakerna bakom, säger Lina Roth, docent i etologi och universitetslektor vid Linköpings universitet till Aftonbladet.
Hundarna påverkas dock olika av sin ägares personlighet beroende på vilken ras hunden är. Urhundar som shiba, basenji och siberian husky påverkades inte alls medan vallhundar som till exempel border collie var mest känsliga.
– Det var lite oväntat att det var en sådan stor skillnad mellan raserna. Vallhundar är avlade för samarbete med människan, vilket kan förklara varför de synkroniserade bättre med ägarna. Men det krävs vidare studier på området för att förstå mekanismerna bakom, säger Lina Roth.
Tecken på att din hund kan lida av långtidsstress är att den gör stereotypa upprepande beteende som inte fyller en funktion för stunden, till exempel att den jagar efter svansen eller slickar sig på tassarna. Långtidsstressen kan få negativa konsekvenser för din hund, till exempel dåligt immunförsvar. Det finns dock en lösning på problemet.
– Umgås, lek och ha trevligt ihop med din hund. Interaktion gynnar både hundens och människans stressnivåer på ett positivt sätt, säger Lina Roth.
Så påverkas olika hundraser av människans personlighet:
- Urhundar som shiba, basenji och siberan husky påverkas inte alls av människans personlighet och riskerar inte att drabbas av långtidsstress.
- Jakthundar som tax, gråhund och jämthund är känslig för människans personlighet, men i mindre grad än vallhundar. Jakthundar riskerar att drabbas av långtidsstress.
- Vallhundar som border collie och shetland sheepdog är mest känsliga för människans personlighet. Vallhundar löper högst risk att drabbas av långtidsstress på grund av sin ägares personlighet.
Foto: TT