Ny studie: Fettrik kost kan gynna personer med diabetesrisk
Det är Institutet för idrott och näringslära vid Köpenhamns Universitet som tittat närmare på fettets betydelse för vår hälsa. I studien har man låtit en grupp otränade, och lätt överviktiga män mellan 30 och 40 år, äta en kost som var rik på fett men fattig på kolhydrater under sex veckor.
De fick antingen en kost rik på mättade eller fleromättade fetter.
Valet av försöksgrupp hänger samman med att männen representerar en kategori av människor som skulle kunna ligga i riskzonen för att drabbas av livstilssjukdomar som diabetes typ 2 senare i livet. I försöket fick de äta måltider där andelen fett motsvarade 64 procent av det totala kaloriintaget. Motsvarande siffra är i normala fall 34 procent för den genomsnittlige vuxne dansken.
– Vi har länge arbetat efter hypotesen att det inte är fettet i sig själv som orsakar livstilsjukdomar, säger professor Bente Kiens som är ansvarig för studien till nyhetsbyrån Ritzau.
Kroppen anpassar sig
Efter de sex veckorna visade blod och vävnadsprover att deltagarna inte farit illa av den fettrika kosten. Tvärtom hade deras värden förbättrats i flera avseende. Bland annat såg man att regleringen av blodsockret i levern förbättrades. Detta gällde oavsett om deltagaren ätit mättat eller fleromättat fett.
Forskarna genomförde även en parallell studie med möss som fick äta samma fettrika kost. Även där märktes positiva resultat som bekräftade insikterna.
Slutsatsen från de danska forskarna är alltså att man inte behöver vara rädd för att äta fett så länge man håller koll på det totala intaget av kalorier. Kroppen anpassar sig efter efter vad man äter och förbränner fett istället för till exempel kolhydrater.
Finns bra och dålig mat
Studien innebär dock inte att det är fritt fram att gå loss på feta korvar och friterat.
Det är fortfarande viktigt att få i sig fibrer, mineraler och vitaminer.
– Kalorier är kalorier och man kan inte tala om bra eller dåliga kalorier. Men man kan prata om bra eller dåliga livsmedel, säger Bente Kiens.
Studien Mechanisms Preserving Insulin Action During High Dietary Fat Intake har publicerats I den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism.
Foto: IBL
Läs mer:
Diabetes botas med ny diet: ”Den räddade mitt liv!”
Sänk ditt blodsocker – utan medicin!
Broccoli kan motverka diabetes