Ny studie: Glutenfritt ökar risken för diabetes typ 2
Grattis alla pasta- och brödälskare därute! En ny studie som presenterades vid ett American Heart Association-möte i Portland i förra veckan visar att ett lågt intag av gluten kan kopplas samman med ökad risk för diabetes typ 2. Forskarna bakom studien säger att det behövs mer forskning för att styrka slutsatsen, men att det kan vara ett tecken på att glutenfritt inte borde vara alla hälsofantasters förstahandsval.
Glutenfri kost är något som rekommenderats för glutenintoleranta som då inte har så mycket till val. Men på senare tid har allt fler börjat utesluta gluten ur sin diet – trot att det inte finns några bevis för att det är bra för den långsiktiga hälsan.
Läs också: 8 saker som händer när du slutar äta gluten
Forskarna använde sig av data från tre långtidsundersökningar om människors kostvanor och hälsa, med över 200 000 deltagare, för att se om det kunde finns något samband mellan glutenfri kost och hälsa. Deltagarna fick svara på frågeformulär vartannat år, och deras hälsa undersöktes regelbundet.
Undersökningarna pågick i ungefär 30 år och visade att de flesta hade ett glutenintag på under 12 gram per dag – och de i det lägre spannet hade störst risk att drabbas av diabetes. Under åren insjuknade 15 000 deltagare i diabetes typ 2. De som låg i det högre spannet löpte 13 procent mindre risk att drabbas.
En anledning till de här siffrorna tror forskarna är att de som inte äter gluten också får i sig mindre fibrer. Men samtidigt fick de flesta i sig sitt intag av gluten från pasta, bakverk, pizza, och snacks som salta pinnar – ingenting som är rikt på fibrer.
Läs också: Friskare och smalare utan gluten?
Men eftersom studien var av ett övervakande slag och deltagarna själva skött rapporteringen kan forskarna inte svara på vad det är som gör att lågt intag av gluten ökar risken för diabetes. Att studera glutenfri kost var ingen idé eftersom det inte var särskilt utbrett när studierna startade på 1980-talet.
Däremot är resultatet en signal om att glutenfritt kanske inte är det bästa för alla. Glutenfria alternativ på marknaden har ofta lägre fiberhalt och mindre av andra näringsämnen, det menar studiens huvudförfattare Geng Zong vid nutritionsdepartementet på Harvard University’s T.H. Chan School of Public.
Han och hans team håller nu på att studera glutenfri kost på lång sikt med fokus på andra hälsoaspekter, så som hjärtsjukdom och viktuppgång.
Om du nu ändå äter glutenfri kost, tänk på att få i dig fullkorn, färsk och oprocessad mat – tänk frukt och grönsaker och frön som quinoa och råris. Förutom att du får i dig mer fibrer blandar det ut den mängd arsenik och kvicksilver som ofta gömmer sig i alternativa livsmedel som tagits fram för att vara glutenfria.
Källa: Health
Foto: Thinkstock
Glutenfritt – inte nyttigare än vanlig mat
Läs också: Glutenfritt – inte nyttigare än vanlig mat