Ny studie: I dessa utrymmen finns mest corona i luften
Personer som är smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 kan sprida aerosoler med virus i luften, det visar forskning som publicerats i Tidskriften Nature och som Aftonbladet var först med att rapportera.
Aerosoler är små partiklar som är finfördelade i en gas. Typiska exempel på aerosoler är rök, dimma och luftföroreningar men i samband med hosta kan även aerosoler uppstå, och då bära på virus.
Mest virus på toaletter
Under februari och mars 2020 mätte kinesiska forskare koncentrationen av aerosoler på två sjukhus i Wuhan samt i affärer och på andra offentliga platser.
De filtrerade luften och kunde då se att sjukhusens öppna, väl ventilerade utrymmen hade en låg koncentration av aerosoler. På coronapatienternas toaletter hittade man däremot desto fler aerosoler, som forskarna menar kan komma från patienternas andning eller avföring och urin.
I ett varuhus hittade man en relativt låg dos av virus-aerosoler i luften och även i en trång sjukhusentré, i övrigt fanns inga aerosoler på de andra offentliga platserna.
Bra ventilation viktigt
Forskarna har ännu inte undersökt om de virus-aerosoler som de upptäckt har förmågan att smitta andra människor som andas in partiklarna. De kinesiska forskarna drar slutsatsen att man genom god ventilation och noggrann desinficering effektivt kan begränsa aerosolkoncentrationen i luften, skriver Aftonbladet.
De har pratat med Jorma Hinkula, professor i molekulär virologi vid Linköpings universitet som menar att det inte råder någon tvekan om att SARS-CoV-2 smittar via aerosol spridning. Men hur mycket aerosoler det behöver finnas i luften för att man ska bli sjuk kan han inte säga.
– Det är svårt att exakt säga vilken dos som man kan ”kräva” för att infektionen ska kunna etablera sig i en mottagare, eftersom vi alla har lite olika starka försvarsmekanismer i våra celler, säger Jorma Hinkula till Aftonbladet.
Svensk forskning pågår
På Lunds Tekniska Högskola pågår liknande forskning på luftburen Corona. Under några veckors tid har en forskargrupp samlat in luftprover från flera rum på Skånes universitetssjukhus där coronasmittade patienter vårdas. Det sker via en liten pump som suger ner luften i vätska, som sen analyseras. Det skriver Svt Nyheter.
Forskarna i Lund har tidigare år sett hur vinterkräksjukan spreds via luft och såg att mindre mängder virus tog sig ut i korridorer utanför patientrum via luftströmmar.
– Men då handlade det om mindre mängder och så är det sannolikt även nu, säger Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid LTH till Svt Nyheter.
Svar på den svenska forskningen beräknas komma inom några månader.
Källa: Aftonbladet, Nature, Svt, Nationalencyklopedin Foto: TT
LÄS MER:
Nikotinplåster testas mot corona i ny studie
Agnes Wold: Det här är okej att göra i sommar – och det här ska du undvika