Ny studie: Mjölkdrickare kan löpa större risk för frakturer
Att mjölkdrickare kan löpa större risk för frakturer är ett kontroversiellt ämne. Mjölk innehåller många näringsämnen och bör egentligen vara nyttigt att dricka. Men så är kanske inte fallet.
– Jag är också väl medveten om att det här är provokativt. Studien kommer inte tas emot med öppna armar av alla. Men vi har ändå funnit hyfsade belägg för våra resultat, säger professor Karl Michaëlsson på Uppsala kliniska forskningscentrum i ett pressmeddelande.
I en omfattande svensk studie kunde forskare se att det finns ett samband mellan mjölkdrickande och ökad risk för frakturer och dödlighet.
Läs också: Drick ett glas mjölk – och få i dig allt detta!
Studien gjordes av forskare vid Uppsala Universitet och involverade drygt 61 000 kvinnor och drygt 45 000 män från Uppsala, Västmanland och Örebro. Deltagarna fick under 1980- och 1990-talet fylla i enkäter om kost och livsstil och var under den här tiden i medelåldern eller äldre. I enkäterna fick deltagarna bland annat svara på hur mycket och hur ofta de åt och drack av 96 olika livsmedel, däribland mjölk.
Deltagarna följdes sedan upp för att se om det fanns någon koppling till dödlighet och benbrott beroende på hur deras mjölkkonsumtion såg ut.
Se också – Slemmig hals? Mjölk är inte boven även om vi lärt oss det.
Kvinnor löpte större risk
Efter 20 år hade 25 procent av kvinnorna avlidit och 17 000 kvinnor hade haft någon typ av fraktur. Männen följdes upp 11 år efter utfrågningen och i den gruppen hade 10 000 avlidit varav 5000 hade haft en fraktur.
Forskarna jämförde sedan siffrorna med deltagarnas mjölkkonsumtion.
– Det vi såg var att högt intag av mjölk gav högre risker, säger Karl Michaëlsson till SVT.
Läs också: Ny studie: Mjölkdrickande kan förkorta livet
– Kvinnor dog tidigare, och hade en förhöjd risk för fraktur, om de drack större mängder mjölk. Män hade också en ökad dödsrisk av mjölk, men hos dem såg vi inget samband när det gällde risken för benbrott.
Forskarna tror att det är mjölksockret, laktosen, som är problemet. Laktos består av sockerarterna galaktos och glukos och finns naturligt i all komjölk. Galaktos har i djurförsök kopplats till tidigt åldrande och död.
Mer forskning behövs
Ska man sluta dricka komjölk helt och hållet? Nej, säger forskarna.
– Vi vill inte att folk ska få panik på grund av det här, för man ska inte förlita sig på en studie innan man ger rekommendationer till befolkningen. Det krävs först att man lägger pussel med olika studier, säger Karl Michaëlsson till SVT.
Foto: IBL
Mjölkprodukter hjälper dig ner i vikt – välj rätt!
Läs också: Mjölkprodukter hjälper dig ner i vikt – välj rätt!