Ny studie: Orienterare har bättre hälsa
En karta, en kompass och sen är utmaningen igång. De flesta har nog fått ett smakprov på orientering i samband med idrottslektionerna i skolan. Sporten, som går ut på att hitta gömda kontroller i skogen, är en klassisk gren med internationella rötter ända från 1897.
Nu visar en ny studie från Örebros Universitet att det finns en rad hälsofördelar med att vara orienterare.
– Alla vill givetvis inte orientera men det viktiga är att få med alla tre delarna: Att röra på sig, aktivera hjärnan och umgås med vänner, säger Ida Schoultz, forskare i medicin vid Örebro universitet och en av de forskarna som lett studien.
Lägre stressnivåer hos orienterare
Forskningen med orienterarna startade redan 2012 och utgick från att man jämförde veteranorienterare med en grupp friska äldre som bor hemma. Deltagarna i studien fick lämna avföringsprover samt fylla i hälsoenkäter. Enkäterna visade att orienterarna hade lägre nivåer av stress, ångest, depression och magproblem.
– Vi vet att den fysiska aktiviteten är extra viktig. Människor som motionerar mycket får lägre nivåer av stress och ångest. När det gäller orienterarna är det en hel livsstil och många har orienterat i 40 år och har levt hälsosamt, rört på sig och umgåtts, säger Ida Schoultz.
Avföringsproverna visade även att orienterarna har en högre andel av en god bakterie som är bra för hälsan i sin tarmflora – jämfört med gruppen äldre friska som inte orienterar. Dessutom har de lägre halter av två bakterier som är förknippade med inflammation och sämre tarmhälsa.
– Utan att ens tänka på det har orienterare många gemensamma nämnare, som bidrar till en bättre maghälsa.
…
Läs mer: