Ny studie: Yngsta syskonen får flest hål i tänderna
En ny svensk studie visar att ju fler äldre syskon ett barn har, desto större är risken för hål i tänderna. I undersökningen ingick över 65 000 barn som följts mellan åldrarna 3-7, i Stockholmsområdet, och som gått hos Folktandvården, privat tandläkare eller tandläkarhögskolan – så det är en rejäl studie man nu har gjort.
De allra största riskfaktorerna visade sig vara föräldrarnas utbildningsnivå, deras inkomst och ursprungsland, men man kunde också se kopplingar till mammans ålder – där mammor under 25 och över 35 har fler barn med karies. Andra saker som kan påverka tandhälsan visade sig vara kön (pojkar har lite större risk för karies) och bostadsort (tandhälsan är generellt lite sämre i storstadsområden).
Enligt studien har i genomsnitt 22,5 procent av barnen karies vid sju års ålder, och när man justerat för ovan nämnda riskfaktorer var det tydligt att platsen i syskonskaran också är en faktor som bör räknas med. Man såg att Barn nr 2 hade 17 procent större risk för karies, Barn nr 3 hade 47 procent ökad risk och barn nr 4 hade 69 procent högre kariesrisk. Den sista gruppen, Barn nr 5 eller senare, hade hela 84 procent högre risk att ha utvecklat karies vid sju års ålder, jämfört med första barnet.
Föräldrarnas tid och syskonens vanor påverkar
Varför det ser ut så här har man dock inte tagit reda på.
– Vi ser tydligt att ordningen i syskonskaran ökar risken. Vi har inte tittat på orsaken men det finns olika hypoteser. En faktor kan vara utspädningshypotesen, att föräldrarnas tid ska delas på flera barn, föräldrarnas tid är ju ändlig, säger Annika Julihn som även jobbar som barntandläkare, till Dagens Nyheter.
Enligt den nya studien äter också småsyskon mer godis i tidigare ålder än sina äldre syskon, vilket skulle kunna bero på att föräldrar kanske inte är lika hårda med regler för yngre barn, samt att storasyskonen delar med sig av snasket till de små. Och när man har flera barn kan det vara svårt att ge glass till de äldre men inte de yngsta – de vill förstås också ha.
– När tänder kommer fram så är de mer sköra. Ju längre tid tänderna får sitta i munnen så lagras det in kalciumjoner, fosfatjoner, flourjoner och då blir tänderna starkare och starkare, säger Annika Julihn när hon gästar Tilde de Paula Eby i Efter fem.
Därför kan det vara bra att låta tänderna stärkas innan man introducerar barnen för socker, och hålla nere sockerintaget för de minsta, något även Livsmedelsverket rekommenderar.
Hur förhålla sig till barn och socker?
Enligt dietisten Sara Ask, som är aktuell med boken Bli vän med sockret, har barn en medfödd förkärlek till söta livsmedel, bland annat för att de ska söka sig till den söta modersmjölken som faktiskt är sötare hos människor än hos andra däggdjur. Barn har också en högre sötningströskel – alltså att det krävs mer socker i ett glas vatten för att de ska uppfatta det som lika sött som en vuxen skulle.
Men de bör ändå inte få i sig mer socker än vuxna, max tio procent av energiintaget bör komma från tillsatt socker (WHO har satt en alternativ gräns på 5 procent, just på grund av kariesrisken). Sara Ask rekommenderar att man bygger upp en förutsägbar struktur för barnen – ett praktexempel är lördagsgodis.
– Det är just en sådan bra, förutsägbar struktur. Om barnen får lördagsgodis så försök hålla det till lördagen. Har man annars inget godis hemma är det dessutom mycket svårare att tjata till sig lite godis mitt i veckan. Det är viktigare att agera sunt, alltså bara ge ibland, i stället för att prata om det och säga: ”Det här är inte så nyttigt så det ska vi inte äta så mycket av”, säger hon i en intervju med Ystads Allehanda.
Källa: Efter fem, Dagnes Nyheter, Bli vän med sockret av dietisten Sara Ask, Ystads Allehanda Foto: TT
…
Läs mer:
Häng med på vår sockerdetox! 4 steg till mindre sötsug