Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ny undersökning: Allt fler unga är missnöjda med sin vikt

17 jan, 2018
Allt fler barn är missnöjda med sin vikt, visar en ny undersökning. Och en femtedel av dessa vill gå ner mer än elva kilo. "Det är viktigare än någonsin att goda matvanor sätts redan i ung ålder", säger Karin Nileskog på ViktVäktarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att övervikt och fetma är en folksjukdom har nog inte undgått någon. Ungefär hälften av den svenska befolkningen är antingen överviktig eller fet, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Och barn och unga är tyvärr inget undantag. I Sverige har andelen feta pojkar trefaldigats sedan 70-talet och andelen feta flickor har fördubblats.

– Det var en väldigt kraftig ökning i Sverige mellan åren -85 och -95. Därefter har ökningstakten minskat något, har Claude Marcus, professor och forskare inom barnfetma vid Karolinska institutet tidigare sagt till TT.

Läs också: Varannan förälder ser inte sitt barns övervikt

En ny Sifo-undersökning som Viktväktarna låtit göra visar att lika många svenskar vill gå ner i vikt i dag som 2015 – men andelen unga som är missnöjda med sin vikt har ökat. 2015 var siffran 56 procent, idag är den 69. Och var femte av dessa unga vill gå ner 11 kilo eller mer.

Annons

– Det är viktigare än någonsin att goda matvanor sätts redan i ung ålder och att de som fastnat i en osund livsstil får snabb och lättillgänglig hjälp, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.

Läs också: Fetman ökar – allt fler barn i Sverige är feta

Undersökningen visar också att de flesta svenskar som är missnöjda med vikten, 32 procent, vill gå ner mellan 3 och 7 kilo. 15 procent vill tappa 8 till 10 kilo och 16 procent vill gå ner 11 kilo eller mer. Endast 8 procent vill gå ner mindre än 3 kilo. Andelen män som vill gå ner i vikt har ökat någon sedan 2015 – från 63 procent till 68.

– Mot bättre vetande fortsätter många att ta de snabbaste genvägarna för att gå ner i vikt. Risken är då att man fastnar i ett mönster av jojo-bantning – som aldrig kommer att ge resultat i längden. Bestäm dig inte för att börja banta utan för att ändra din livsstil; det är det enda sättet att få slut på bantandet en gång för alla, säger Karin Nileskog.

Läs också: 6 myter om barn och övervikt som alla borde veta

 

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 oktober–1 november 2017. Totalt intervjuades 1205 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Källor: Viktväktarnas Sifo-undersökning, Folkhälsomyndigheten, Allas   Foto: IBL

 

Annons