Ny undersökning: Därför väntar vi med att skaffa barn
Juli månad är här – den månad då flest barn föds i Sverige. Men svenska förstagångsföräldrar blir allt äldre, något som kan påverka både barnets och föräldrarnas hälsa på många sätt.
Idag är genomsnittsåldern för svenska förstagångsföderskor nästan 29 år.
”De flesta känner till att fruktsamheten avtar med åldern, men inte hur mycket. Den börjar sjunka marginellt redan efter tonåren, mer efter 30, och kraftigt efter 35. Även mannens fruktsamhet avtar med åldern, i alla fall efter 40.” Det skriver Ulla Waldenström, barnmorska och professor i omvårdnad vid Karolinska institutet i en debattartikel i Svenska Dagbladet 2008.
Samtidigt finns flera studier som visar att det kan vara bra att vänta lite, till exempel finns det bevis för att kvinnor som föder barn senare i livet lever längre. Eller att barn till äldre mammor är smartare och mer framgångsrika.
Läs också: Då ska du bli gravid för att få smarta barn
Och att vi väntar är inte väl inte så konstigt? Det är en jätteskillnad på hur vi lever våra liv idag, jämfört med exempelvis på 1950-talet. Att gå klart gymnasiet är ett måste, sedan ska man bestämma vad man ska jobba med och kanske behövs en utbildning på minst tre år där, sedan ska man hitta ett jobb och etablera sig på arbetsmarknaden.
Utöver det ska man försöka hitta rätt partner bland dejtingappar och krogbesök – där kan man bara hoppas på tur!
OCH så får vi inte glömma att man ska ha ett boende (helst) som passar för en familj, och det mitt i en hysterisk bostadsmarknad.
Det tar emot att påstå att det var bättre förr, särskilt som kvinna, men kanske var vissa saker enklare?
Läs också: Petra Mede: ”Klart mamman ska vara hemma mest”
En ny Sifo-undersökning, utförd på uppdrag av Dina försäkringar, visar har tagit reda på de vanligaste orsakerna till att vi väntar med att skaffa barn, och så här ser det ut:
- Fyra av tio (40 procent) av dem som inte har barn väntar med att skaffa barn för att de inte hittat rätt partner.
- Drygt en av fyra (27 procent) väntar med att skaffa barn på grund av att de vill göra karriär först.
- Nära en tredjedel (31 procent) av alla unga (18-29 år) kan tänka sig att frysa in ägg för att skaffa barn i framtiden.
- Nästan en av fyra (37 procent) tycker att det är positivt att vissa företag i dag erbjuder sina anställda nedfrysning av ägg som en löneförmån.
- Uppemot hälften av alla föräldrar (46 procent) oroar sig över världsläget.
- Knappt en av fem (19 procent) oroar sig för klimatförändringar
- En av tio (10 procent) oroar sig för sin ekonomiska situation.
- Fler än en av fyra (28 procent) uppger att världsläget någon gång gjort dem så pass oroliga att de övervägt att inte skaffa barn.
Om undersökningen
Sifo-undersökningen genomfördes i Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel under perioden 2-13 juni 2017. Målgruppen var personer i åldern 18-50 år. Totalt genomfördes 2 583 intervjuer och resultatet är vägt på kön och ålder.
Källa: SCB, Socialstyrelsen, Sifo Foto: IBL
Att få barn gör dig inte lycklig – tvärt om
Läs också: Att få barn gör dig inte lycklig – tvärt om