Ny undersökning: Föräldrar stressar över vabbande – redan nu
Efter slappa stranddagar och veckor på landet är det åter dags att hitta tillbaka till vardagen, med jobb och skola och aktiviteter. Och stress.
En ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Ipren visar att omkring en tredjedel av av svenska föräldrar anser att just stressen är det mest negativa med att semestern tar slut och terminen börjar.
På andra plats kommer kommer faktumet att vardagen är tillbaka, med rutiner och tristess, och på tredjeplats att terminsstart på skola och dagis innebär början på vab-säsongen, då smittor och bakterier sprids och hela familjen riskerar att bli sjuka.
Läs också: 6 tecken på att hela din familj är stressad
Allra minst ser stockholmsföräldrarna fram emot att komma tillbaka till den hektiska storstaden.
Föräldrastressen och smittospridandet hänger dessutom ihop – ett vanligt småbarn får omkring sju förkylningar varje år, och det är mycket smittsamt. 47 procent av svenska föräldrar känner stress över att behöva vara hemma med sjuka barn och därmed borta från sina jobb.
Här finns dock vissa regionala skillnader: I Västsverige stressar bara 34 procent kring vabbande, i Stockholm och Mellansverige 54 procent och i Norrland är siffran hela 58 procent som blir stressade av tanken på vab i höst.
Och det är förstås inte bara att man måste vara borta från jobbet som orsakar stress – barnets allmäntillstånd och risken att resten av familjen smittas är också vanliga orsaker till stressen.
Läs också: Är barnet för sjukt för skolan? Ny tjänst avgör
Det här tycker svenska föräldrar brukar vara mest stressande när barnen är sjuka (flera svar möjliga):
1. Min frånvaro från arbetet i och med vab: 47 %
2. Oron kring barnens allmäntillstånd: 35 %
3. Risken att resten av familjen ska bli smittad: 26 %
4. Barnens symtom: 21 %
5. Barnens frånvaro från förskola och skola: 16 %
6. Annat: 4%
7. Vet ej: 3%
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren under 17–23 maj 2018. Totalt 1020 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–79 år.