Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ny undersökning: Var femte ungdom lider av fetma

15 maj, 2018
Var femte svensk ungdom bär runt på övervikt eller fetma.
Svenska ungdomar äter för lite grönsaker och för mycket kött och läsk, det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket. "På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för de familjer som har det sämst", säger Livsmedelsverkets generaldirektör.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Var femte ungdom har övervikt eller fetma. Det visar nu en ny matvaneundersökning bland svenska ungdomar, Riksmaten Ungdom, som Livsmedelsverket har gjort.

– Resultaten visar att samhället behöver kraftsamla inom många olika områden. På lång sikt handlar det om att minska de sociala klyftorna. På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för de familjer som har det sämst, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör.

Att ha högutbildade föräldrar innebär ofta att ungdomar äter bättre, medan de med lågutbildade föräldrar äter mindre fisk och grönt, men dricker mer läsk.

Läs också: Studie: Allt fler unga är missnöjda med sin vikt 

– En särskilt utsatt grupp är ungdomar som inte går på gymnasiet. Av dem har 23 procent fetma, jämfört med 6 procent bland de ungdomar som går på gymnasiet. Men då det var få deltagare i gruppen som inte går på gymnasiet, bör resultaten tolkas med försiktighet, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

Annons

Svenska ungdomar äter överlag för lite frukt och grönsaker – knappt en av tio når upp till Livsmedelsverkets rekommendation om 500 gram per dag. Kött och chark är något som äts för mycket av bland unga, och gymnasiekillar äter nästan dubbelt så mycket kött som flickor – medan flickor äter mer frukt och grönt i alla åldrar.

Mycket kött och lite grönt gynnar varken hälsa eller miljö.

Godis, läsk, kakor och snacks står för hela 17 procent av den totala mängden kalorier ungdomar får i sig. Vilket är mindre jämfört med 2samma siffra 003 – men fortfarande mycket.

Läs också: Varannan förälder ser inte sitt barns övervikt

– En del ungdomar får i sig betydligt mer än detta, vilket är bekymmersamt. Godis, kakor, snacks och läsk tar plats från vanlig mat, vilket kan leda till brist på viktiga näringsämnen, säger Anna Karin Lindroos.

I höst ska djupare analyser och fler undersökningar göras kring ungdomars levnadsvanor. Bland annat ska den fysiska aktiviteten kartläggas, intaget av näringsämnen, socioekonomiska skillnader och betydelsen av skolmaten, med mer.

 

FAKTA OM RIKSMATEN UNGDOM 2016-17

  • Drygt 3 000 barn och ungdomar deltog, i åk 5, åk 8 och åk 2 på gymnasiet
  • Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet
  • Ungdomarna registrerade vad de åt och drack
  • Besvarade enkät om levandsvanor
  • Hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka
  • Mätte längd och vikt
  • Drygt 1 000 elever lämnade blod- och urinprov
  • I undersökningen om ungdomar som inte går på gymnasiet deltog 81 personer

Källa: Livsmedelsverket   Foto: IBL

Annons