Nya direktiv från Folkhälsomyndigheten: Då är du smittfri från corona
Tillsammans med en expertgrupp har nu Folkhälsomyndigheten tagit fram nya riktlinjer kring när en person är smittsam- och smittfri efter att ha insjuknat i covid-19. Det nya riktlinjerna gäller bland annat feberfrihet i två dagar och att man varit isolerad i sju dygn sedan insjuknandet. Det skriver Svt Nyheter.
Studien som expertgruppen har genomfört har gjorts för att ta fram tydliga direktiv på när en person är smittfri. Någonting som tidigare har varit relativt oklart.
”Vid studier av hur länge utsöndring av virus-RNA pågår så varierar det med viss koppling till allvarlighetsgrad med för mildare fall 1-2 veckor men för svårare fall i flera veckor (2,3,7–14).”, skriver arbetsgruppen i rapporten. Det rapporterar Expressen.
Smittfri efter 7 dagar
Den nya studien visar även att coronapositiva först kan räknas som smittfria sju dagar efter positivt test.
”Symtomfria personer bör generellt inte provtas men om det ändå skett så kan man bedöma dem som smittfria först sju dagar efter positivt prov. Skulle de utveckla symtom efter provtagningen så får man räkna från den insjukningsdagen eller om de haft symtom förenliga med covid-19 nyligen, då kan man räkna från den insjukningsdagen.”, skriver Expressen.
Sjukhuspersonal ska testas
I rapporten framgår det också att sjukvårdspersonal nu alltid ska testas för covid-19 vid minsta misstanke.
”För personal i sjukvård och omsorg med verifierad infektion eller misstanke om covid-19 gäller samma kriterier. Alla misstänkta fall hos personal ska testas, om det är möjligt.”.
Kriterierna är framtagna av en arbetsgrupp från Svenska Infektionsläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Svenska Hygienläkarföreningen, Smittskyddsläkarföreningen samt Folkhälsomyndigheten.
Dessa riktlinjer gäller:
Expressen har samanställt vilka nya, och gamla direktiv kring smitta som gäller just nu.
- Personer med konstaterad covid-19 som håller sig isolerade i hemmet kan bedömas som smittfria efter minst två dygns feberfrihet och allmän förbättring, när det dessutom gått minst sju dygn sedan insjuknandet.
- För personal inom vård och omsorg med misstänkt eller konstaterad covid-19 gäller samma tidsgränser, med tillägget att de alltid bör provtas vid misstanke.
- Symtomfria personer bör generellt inte provtas, men om det ändå skett så kan man bedöma dem som smittfria först sju dagar efter positivt prov. Skulle de utveckla symtom efter provtagningen så får man räkna från insjuknandedagen. Om de nyligen haft symtom förenliga med covid-19 kan man räkna från den insjuknandedagen.
- Inom särskilda boenden för äldre samt korttidsvård och miljöer med särskilt känsliga individer så tillämpas, med hänvisning till försiktighetsprincipen, tidsgränsen minst 2 dagars feberfrihet och stabil förbättring samt 14 dagar efter insjuknande.
- För sjukhusvårdade personer som haft en svårare sjukdomsbild så är kriterierna minst 2 dygns feberfrihet med stabil klinisk förbättring samt minst 14 dagar från insjuknandedagen, ända upp till 21 dagar för de allra sjukaste som också behövt vård på intensivvårdsavdelning.
Källa: Expressen, Svt Nyheter, Folkhälsomyndigheten Foto: TT
LÄS MER:
Corona: 6 tips för att behandla dig själv hemifrån
Anders Tegnell: Det är okej att träffa sina barnbarn
Tidigare WHO-chefen: Corona hinner dö ut innan vaccinet kommer