Nya riktlinjer: Kvinnor kan få igångsättning redan i vecka 41
En graviditet pågår normalt i 40 veckor, men ungefär 20 procent av alla gravida kvinnor går över tiden. I dag erbjuds dessa kvinnor en igångsättning av förlossningen i vecka 42, men nyligen visade en svensk studie från Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset att det finns ett samband mellan sen igångsättning och dödföddhet hos barnen.
20-80 barn skulle kunna räddas
I studien, där man jämförde förlossningar som startade i vecka 41 med förlossningar som startade i vecka 42, framkom att fler barn riskerade att dö om de föddes i vecka 42.
Forskarna konstaterar att mellan 20 och 80 barn skulle kunna räddas till livet årligen om kvinnorna sattes igång före vecka 42.
– Det är ganska många barn, och det är friska barn. Det finns ingenting som tyder på att barnen eller mamman påverkas negativt av igångsättning vid vecka 41, har Ulla-Britt Wennerholm, överläkare och docent samt en av studiens huvudförfattare, tidigare sagt till Dagens nyheter.
Och nu verkar det som om studien har gjort avtryck på den svenska förlossningsvården. I början av nästa år väntas nya riktlinjer för igångsättning presenteras för landets förlossningsenheter. Enligt dem ska gravida kvinnor erbjudas igångsättning redan i vecka 41.
– Sedan är det upp till varje verksamhetschef för förlossningsenheten att genomföra en förändring utifrån de resurserna man har, säger Anna Hagman, som leder gruppen som ska föreslå förändringarna, till TT.
”En resursfråga”
Hur de nya riktlinjerna ska implementeras är en fråga som varje enhet måste ta ställning till. Förändringen kommer att innebära ökade kostnader för den redan ansträngda vårdkassan – bara i Göteborg skulle det handla om cirka 1 200 extra igångsättningar, enligt Dagens nyheter.
– Det är en resursfråga för verksamheten. Det kräver extra utrymme för förlossningen och det kräver extra personal att införa denna förändring. Vilket naturligtvis är ganska svårt i det tajta ekonomiska läge som hela sjukvården befinner sig i, säger Anna Hagman till TT.
Risken är fortfarande liten
Falu lasarett och Akademiska sjukhuset i Uppsala har redan ändrat sina rutiner till följd av resultatet i studien. Vid Sahlgrenska i Göteborg har man än så länge beslutat att inte erbjuda igångsättning före vecka 42, men man nekar inte heller de kvinnor som önskar det.
Även om studien visar ett samband mellan dödföddhet och sen igångsättning, poängterar studiens forskare att risken ändå är väldigt liten.
– Risken ligger på 2 på 1 000, men det är förstås väldigt allvarligt för de par som drabbas, säger Henrik Hagberg, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet och en av huvudförfattarna till studien, till Dagens nyheter.
Foto: TT
…
Läs mer:
Från graviditet till förlossning – så mycket påverkas av dina gener
8 svenska kändisar berätta om sina förlossningar
Hur förbereder man sig inför förlossningen? Alla bästa tipsen