Nya riktlinjer: Så här mycket sömn behöver vi i olika åldrar
Det är fortfarande till stora delar ett mysterium varför vi människor behöver ägna oss åt något så inaktivt som sömn. Sömnen tros bland annat vara nödvändig för att hjärna ska kunna lagra minnen och ny information. Men det är också under sömnen som kroppen tillverkar hormoner och lagar skador som uppstått under dagen. Problemet är att den gör det sent in i sömncykeln. Vår sömn består nämligen av fem olika faser, fas 1 då vi sover mycket lätt, till fas 4 då vi sover mycket djupt och slutligen fas 5 då vi sover så kallad REM-sömn när vi drömmer.
Vi behöver alla sömncyklerna för att känna oss utvilade dagen. Men det är först från och med fas 3 som själva reparationsprocessen av kroppen börjar och den fortsätter sedan under fas 4. Under de här faserna bildas hormoner och andra ämnen som lagar de skador som uppstått på våra celler under dagen. Man behöver alltså sova ett visst antal timmar för att hinna komma in i den delen av sömn som består av reparation. Gör man inte det, kan sömnbristen i längden öka risken för bland annat fetma, hjärt-kärlsjukdom och mentala problem.
Så här mycket behöver vi sova i olika åldrar
Hur länge måste vi då sova för att hinna igenom alla fem sömncyklerna? Det har en grupp oberoende forskare tittat på för NSF, National Sleep Foundations, räkning. Och svaret är: det varierar med åldern. Men för att kroppen ska hinna återhämta sig och för att vi ska fungera optimalt dagen efter ska det perfekta sömnspannet se ut så här, enligt de nya riktlinjerna från NSF:
- Spädbarn (0 till 3 månader) 14-17 timmar per dygn, inklusive tupplurar
- Barn (4 till 11 månader): 12-15 timmar per dygn, inklusive tupplurar
- Barn (1 till 2 år): 11-14 timmar per dygn, inklusive tupplurar
- Förskolebarn (3 till 5 år): 10-13 timmar per dygn, inklusive tupplurar
- Skolbarn (6 till 13 år): 9-11 timmar
- Tonåringar (14 till 18 år): 8-10 timmar
- Unga vuxna (18 till 25 år): 7-9 timmar
- Vuxna (26 till 64 år): 7 -9 timmar
- Äldre vuxna (65+): 7 till 8 timmar
Foto: TT
Läs mer:
Vill du ha bättre sömnkvalitet? Gå vår unika sömnskola online
MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn