Folkhälsomyndigheten tar tillbaka de siffror som rapporterades i dag
På tisdagens presskonferens presenterade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten nya uppgifter kring coronasmittan i Stockholms län.
Då nåddes toppen av antalet fall i Stockholm
Folkhälsomyndigheten har gjort en modulering av statistik som baseras på de dagliga fallen som inkommer och den undersökning som myndigheten gjorde på drygt 700 stockholmare mellan den 26:e mars och den 3:e april.
Utifrån detta har man kommit fram till att toppen på kurvan i Stockholms län gällande antalet fall är nådd och passerad. Det skedde den 15 april.
– Flest antal nya fall i Stockholm inträffade den 15 april, då blev toppen på kurvan nådd, så framöver kommer det bli färre, säger Anders Wallensten.
Moduleringen visar också att runt den första maj kommer en tredjedel av alla invånare i Stockholms län ha varit smittade.
– Det betyder alltså att två tredjedelar fortfarande bli sjuka, säger Anders Wallensten.
Folkhälsomyndigheten drog tillbaka felaktig information
En av de mest omdiskuterade frågorna kring coronaviruset har varit huruvida man kan vara smittad av covid-19 utan att uppvisa symtom.
Anders Wallensten uppgav på presskonferensen i dag att det på 1 bekräftat fall av covid-19 går 999 smittade som inte bekräftats. Endast 1 fall av 1000 skulle alltså ha registrerats av vården.
Beräkningarna byggde på att det fanns cirka 400 000 personer som var eller hade varit infekterade i Stockholm den 11 april. Vid den tidpunkten fanns det 4000 rapporterade fall. Det skulle alltså då snarare röra sig om att 1 av 100 fall rapporterades av vården.
Då matematiken i det hela ifrågasattes tog man senare under tisdagen tillbaka detta.
Foto: TT
LÄS MER:
Experten: 99 procent av de som har corona märker det inte
Forskaren: Därför blir vårdpersonal svårt sjuk av coronaviruset
Därför kan man testa positivt för corona TVÅ gånger