Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Nya sunda vanor – 5 vanliga fällor att undvika

15 jan, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Splitbild med uttråkad, trött kvinna som ligger på träningsmatta och tittar på sin hantel samt träningsexperterna Leila Söderholm och Sandra Hiort
Har du lovat dig själv att äta nyttigare eller att börja träna? Toppen! Men det finns några fallgropar att se upp för. Hälsoexperterna Sandra Hiort och Leila Söderholm går igenom våra vanligaste misstag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se Leila Söderholm visa övningen kaninhoppBrand logo
Se Leila Söderholm visa övningen kaninhopp

I januari är många taggade på att komma igång med nya vanor. En del lovar sig själva att äta mer vegetariskt, andra köper gymkort och vissa inför godisförbud. För att komma igång med och hålla fast vid en ny vana är det viktigt att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas, att hitta sin inre motivation och komma fram till en hållbar plan.

Vilka fallgropar finns det och hur ska vi göra för att inte hamna i dem? Vi frågade MåBra:s kostrådgivare och PT Sandra Hiort samt träningsinstruktören Leila Söderholm, experter i MåBra:s kost- och träningsutmaning 21 dagar, om de vanligaste misstagen vi gör när vi ska ta nya tag med vår hälsa.

Annons

Du gör allt eller inget

Har du infört nolltolerans vad gäller kosten? Då kanske du ska tänka om, menar Leila Söderholm.

– Om du gör ett avsteg är det lätt att hamna i tankevurpan "då är det kört”, vilket för många betyder att man äter allt man inte tänkt sig eftersom det ändå är förstört. I själva verket är ett avsteg inte hela världen, det är som att köra fel med bilen. För att komma in på rätt väg så måste du åka en bit för att kunna vända och ta dig tillbaka på vägen som du bestämt dig för att åka, säger hon.

Du sätter för höga mål

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Många sätter för höga mål och planerar in aktiviteter som egentligen inte går att klämma in vardagen. Ambitionen är enormt hög och då kan det vara svårt att hålla i den nya vanan.

Annons

– När verkligheten och livet smyger sig på så är det lätt att sluta med allt. Att starta igång träningsvanorna med lite lägre ambitioner gör det lättare att skapa en ny vana. I MåBra:s kost- och träningsutmaning 21 dagar jobbar vi med korta pass som får plats i vardagen och skulle ett pass missas så är det lätt att jobba ikapp. Det gör att man känner sig lyckad och mer motiverad att fortsätta, säger träningsinstruktören Leila Söderholm.

Du tar bort i stället för att lägga till

Om du skapar förbud för dig själv, som att du inte får äta vissa saker, kan det väcka den inre rebellen i dig och det kan i stället leda till att du bestämmer dig för att bryta dina egna regler, berättar Sandra Hiort.

– Generellt brukar det vara lättare att lägga till saker i stället för att förbjuda och ta bort. Men man kan begränsa sig, och man kan lägga till bra saker. Är det till exempel kosten du fokuserar på kan du bestämma att chokladen du är sugen på just nu äter du efter nästa måltid. Till måltiden kanske du lägger till lite extra grönsaker eller äter en lätt sallad före. Efter måltiden äter du en chokladbit OM du fortfarande är sugen då. Bestäm gärna innan hur många bitar du ska äta. En eller två kanske räcker?

Annons

Du planerar inte dina måltider

Att planera vad du ska äta är avgörande, menar Leila Söderholm – för är det något du inte kan lita på så är det en hungrig hjärna.

– En hungrig hjärna vet precis vad den behöver för att lösa problemet och det är oftast socker eller socker och fett i kombination. Ligg steget före och planera dina måltider, låt inte hjärnan ta över, säger hon.

Läs mer och anmäl dig till 21 dagar här!

Du har ingen tydlig plan

När du vet vad du vill förändra så är det viktigt att ge dig själv möjligheter att också genomföra din förändring. En av de viktigaste sakerna att göra är att planera. Ha en tydlig plan för exakt hur du ska göra och vad du ska göra som plan B om det inte blir som du tänkt en dag.

Annons

– Gör gärna en plan för hur du ska göra vid varje hinder du kan komma på att du stöter på under vägen också. Ta träning som exempel. Vad ska du träna? När? Hur ofta? Kom ihåg att inte ta i för mycket på en gång här. Ge dig själv rätt förutsättningar. Planera, och boka, in dina träningstillfällen i kalendern. Och planera för hur du ska göra en dag när något oförutsett händer. Träna senare, kortare, ta en promenad i stället? säger kostrådgivaren och PT:n Sandra Hiort.

LÄS OCKSÅ: Experternas bästa tips: Så kommer du igång med träningen

Foto: TT/Shutterstock, Peter Assarsson

Annons