Nya trenden: Barn äter mer hälsosamt än sina föräldrar
Trenden är tydlig: Nordbor äter allt sämre och i dag är det nästan lika vanligt att folk är överviktiga som normalviktiga.
Men det finns undantag.
Enligt en nordisk undersökning, som Livsmedelsverket citerar, äter de nordiska barnen ofta bättre än vuxna. Barnen i Norden äter i genomsnitt också mer fisk, frukt och grönsaker och mindre socker än vad de gjorde 2011.
Men studien visar också att det finns tydliga skillnader mellan barn från olika sociala grupper.
Läs också: Så får du dina barn att äta nyttigare
Svenska barn äter mer socker
Andelen barn med föräldrar med kort utbildning som äter ohälsosamt har fördubblats jämfört med 2011. Då åt 12 procent av barnen mindre hälsosam mat – i dag är motsvarade siffra 24 procent, enligt undersökning.
Bland barn med föräldrar med hög utbildning är trenden den motsatta. År 2011 åt 14 procent ohälsosamt, i dag är siffran nere på 10 procent, skriver Livsmedelsverket.
I Sverige äter fler barn mycket sockerrika livsmedel jämfört med 2011, men intaget är fortfarande ett av de lägsta i Norden.
– Det är visserligen positivt att barn i genomsnitt äter mer av det som är nyttigt. Men det är samtidigt mycket allvarligt att de sociala skillnaderna i barns matvanor tycks öka. De ökade hälsoklyftorna är något som hela samhället behöver ta på allvar, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Läs också: Maten du aldrig ska ge till småbarn
Fakta om undersökningen
- Undersökningen genomfördes 2014 och är ett samarbete mellan myndigheter och forskare i Sverige, Danmark, Norge och Finland. En likadan undersökning genomfördes 2011.
- Sammanlagt har 4949 barn (7-12 år) och 17775 vuxna (18-65 år) i de fem nordiska länderna svarat på frågor om bland annat matvanor och fysisk aktivitet.
- För att värdera om befolkningen i de nordiska länderna äter hälsosamt eller ohälsosamt har ett kostindex beräknats utifrån hur ofta intervjupersonerna har svarat att de äter grönsaker, frukt, fisk, fullkornsbröd och livsmedel rika på socker eller mättat fett.
- Studien är beställd av Nordiska Ministerrådet.
Källa: Livsmedelsverket
Så äter du ris utan risker
Läs också: Så äter du ris utan risker