Nyhet: Gonorré ökar snabbt – bland kvinnor
De senaste åren har sjukdomen ökat kraftigt i Sverige och det oroar smittskyddsläkare. För gonorré har även blivit allt svårare att behandla. Detta eftersom gonorré-bakterien neisseria gonorrhoeae är mer motståndskraftig mot antibiotika numera.
Statistik: Ökar mest bland kvinnor
Förra året rapporterades drygt 3 200 fall av gonorré i Sverige. Det är en ökning med 500 fall jämfört med 2018.
– Den största procentuella ökningen är bland kvinnor, säger Maria Axelsson, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för epidemiologisk uppföljning till Dagens Medicin.
Drygt 27 procent av de smittade 2019 var kvinnor, mot 24 procent året före. Flest smittade hittar man i gruppen män som har sex med män.
Det finns flera skäl till ökningen. Dels testas fler personer för gonorré, dels ser man en faktiskt ökning av könssjukdomen. Och den beror på att vi tar fler risker, har ett annat slags sex än tidigare och skippar kondomen oftare. Kondom ger dock inte ett 100-procentigt skydd eftersom gonorré-bakterien även kan överföras om bakterierna finns på händerna när man smeker varann. Man kan också smittas vid oral- och analsex utan kondom och om man får sperma eller slidsekret i ögonen.
Gonorré ger inte alltid några symtom
Det som gör sjukdomen lite lömsk är att man inte behöver få några symtom trots att man är smittad. Män med gonorré får oftare symtom än kvinnor. Ungefär hälften av de smittade kvinnorna är mer eller mindre symtomfria. Andra får bara milda symtom. De kvinnor som får symtom har oftast flytningar från slidan och sveda när de kissar. Gonorré i svalget ger inte heller alltid några symtom. Det här gör att man kan gå med sjukdomen länge innan man får behandling. I värsta fall kan det leda till en äggledar- eller bäckeninflammation som i sin tur kan göra att man blir infertil.
Enligt statistiken från Folkhälsomyndigheten smittas de flesta svenskar i Sverige. De som hade fått sjukdomen utomlands hade flest smittats i Spanien, följt av Tyskland och Danmark.
Det här är könssjukdomen gonorré
- Gonorré orsakas av bakterien neisseria gonorrhoeae.
- Det klassas som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen.
- Sjukdomen sprids via sex och kan infektera urinröret, ändtarm, svalg, slidan och livmoderhalsen. Ögon kan också smittas.
- Kondom skyddar mot smitta när man har samlag, men gonorré kan även smitta vid oralsex och via fingrarna.
- Infektionen behöver inte ge några symtom alls.
- Kvinnor kan annars få symtom som flytningar från slidan. Smittas halsen kan man få en infektion i svalget.
- Sjukdomen ska behandlas av specialistläkare eftersom den är svårbehandlad och inte alltid reagerar på viss antibiotika. I regel behandlas gonorré med antibiotika både som tabletter och injektioner.
Foto: TT
Läs mer:
Antibiotikaresistens ökar hos vanliga könssjukdomen